Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Drzá vzpoura studenta Větvičky

Když se student geologie Ivan Větvička vrátil v roce 2002 z expedice do kráteru Žamanšin v Kazachstánu, byl nadšený. Spolu s dvěma kolegy přivezl plný batoh unikátních vzorků a doufal, že bádání nad jejich původem bude pro geology významné. Ale dopadlo to jinak. Místo věhlasu se nadějný student dostal do sporu se svými učiteli, fakultou, Akademií věd a před dvěma měsíci přerušil studium. Geolog Větvička se totiž postavil proti praxi, v níž si zasloužilí vědci přivlastňují práci svých začínajících kolegů. A takovou vzpouru nese akademický svět velmi těžce.

Fotografie: Geolog Větvička: Přišel, viděl – a nechtěl být druhý. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Geolog Větvička: Přišel, viděl – a nechtěl být druhý. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Když se student geologie Ivan Větvička vrátil v roce 2002 z expedice do kráteru Žamanšin v Kazachstánu, byl nadšený. Spolu s dvěma kolegy přivezl plný batoh unikátních vzorků a doufal, že bádání nad jejich původem bude pro geology významné. Ale dopadlo to jinak. Místo věhlasu se nadějný student dostal do sporu se svými učiteli, fakultou, Akademií věd a před dvěma měsíci přerušil studium. Geolog Větvička se totiž postavil proti praxi, v níž si zasloužilí vědci přivlastňují práci svých začínajících kolegů. A takovou vzpouru nese akademický svět velmi těžce.

Boj o první místo

Výpravy do Žamanšinu se kromě Větvičky zúčastnili ještě vědec Jan Frank a student Jan Drtina. Nebyla to expedice do naprostého neznáma, ale nešlo zdaleka ani o formální výlet. Meteorický kráter Žamanšin je jizvou po kosmické katastrofě, která postihla Zemi před milionem let a v minulém století tam bádali především sovětští vědci. Cizinci tam až na výjimky neměli přístup: kráter totiž leží 500 kilometrů od ruského raketodromu Bajkonur, a tak meteorit spadl do zakázané zóny. První a poslední český vědec, který navštívil kráter před Větvičkovou výpravou, byl v roce 1981 slavný geolog Vladimír Bouška. Takže batoh vzorků měl pro vědu podstatný význam. „To, co přivezla Větvičkova expedice, je v českém prostoru unikátní,“ říká jiný významný geolog Petr Jakeš.

Pro Ivana Větvičku byla expedice…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].