Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Definici obchodu s lidmi známe

Obchod s lidmi je závažným porušováním lidských práv tak, jak na to upozornil text V zemi obchodníků se ženami (Respekt č. 2/2005). Jak autoři v úvodu i v závěru textu naznačují, obchodování s lidmi se netýká jen zemí bývalé Jugoslávie, která je v centru pozornosti kvalitně zpracované reportáže. Nejen ze zkušeností nevládních organizací však vyplývá, že i do ČR, v rámci ČR a z ČR jsou obchodováni lidé.

V rámečku „Definici už známe“ se však autoři dopustili několika nepřesností. Není pravdou, jak uvádí text, že „OSN, mezinárodní nevládní organizace a zástupci jednotlivých zemí se nedokážou zcela shodnout na definici, co vlastně nazýváme obchod se ženami“. Celosvětová právně závazná definice obchodování je od roku 2000 stanovena Protokolem o prevenci, potlačování, trestání obchodování s lidmi, zejména se ženami a dětmi, který doplňuje Úmluvu OSN proti nadnárodnímu organizovanému zločinu. Oba dokumenty ČR podepsala. Rovněž nelze položit rovnítko mezi ilegální migraci a obchodování s lidmi. Zatímco (ilegální) migrace je proces vyznačující se dobrovolností, u obchodování je základním znakem nedobrovolnost, resp. nucení a zneužívání osob.

Obchodování s lidmi také není možné redukovat na vykořisťování a nucení žen k prostituci. Uvedený Palermský protokol a od října minulého roku i náš trestní zákon…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].