Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Bushova bomba pro Teherán

Před 50 000 hosty složil George W. Bush ve čtvrtek prezidentskou přísahu a stal se tak podruhé prezidentem USA. Ve své nástupní řeči potvrdil dosavadní zahraničně-politický kurz. Upozornil, že „přežití svobody v naší zemi závisí na úspěchu svobody v ostatních zemích“, a vyjádřil odhodlání bojovat proti tyranii na celém světě. Jednou ze zemí, kterých se to týká, by mohl být i Írán. Známý novinář Seymoure Hersch napsal pár dní před inaugurací v článku „Příští války“ v časopise The New Yorker, že Američané, znepokojeni íránskými jadernými ambicemi, aktualizují plány pro válku s Íránem a v zemi již 6 měsíců operují americká komanda. Zprávu o chystaném útoku na Írán okamžitě převzala snad všechna světová média. Je to však trochu planý rozruch – nejde totiž o nic nového.

Fotografie: Atomové reaktory potřebujeme... Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Atomové reaktory potřebujeme... Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Před 50 000 hosty složil George W. Bush ve čtvrtek prezidentskou přísahu a stal se tak podruhé prezidentem USA. Ve své nástupní řeči potvrdil dosavadní zahraničně-politický kurz. Upozornil, že „přežití svobody v naší zemi závisí na úspěchu svobody v ostatních zemích“, a vyjádřil odhodlání bojovat proti tyranii na celém světě. Jednou ze zemí, kterých se to týká, by mohl být i Írán. Známý novinář Seymoure Hersch napsal pár dní před inaugurací v článku „Příští války“ v časopise The New Yorker, že Američané, znepokojeni íránskými jadernými ambicemi, aktualizují plány pro válku s Íránem a v zemi již 6 měsíců operují americká komanda. Zprávu o chystaném útoku na Írán okamžitě převzala snad všechna světová média. Je to však trochu planý rozruch – nejde totiž o nic nového.

Největší hrozba

Američané, Izrael, a dokonce i Evropané si s íránským jaderným programem lámou hlavu již dlouho a vojenské řešení první dva jmenované státy nikdy nevyloučily. V USA je dokonce posvětil kongres, který v květnu loňského roku 376 hlasy proti třem vyzval vládu k užití „všech odpovídajících prostředků“, aby Íránu zabránila získat jaderné zbraně. Izrael chápe Írán jako největší hrozbu od vzniku státu v roce 1948. Izraelští politici i vojenští a zpravodajští důstojníci opakovaně varovali, že doba, kdy lze Írán ještě zastavit, se krátí. Jadernou bombu mohou prý…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].