Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Muži nemají rádi silné ženy

Mirvari Gehramanliová (59) patřila v 90. letech k nejvýše postaveným ženám v Ázerbájdžánu: byla viceprezidentkou státní ropné společnosti. Dnes patří k významným osobnostem politické opozice, ocitla se několikrát ve vězení. Před devíti lety spoluzaložila a dnes vede nezávislé odbory, které bojují proti korupci a vykonávají veřejný dohled nad ropnými projekty v zemi. Angažuje se i v otázkách ženských práv. Je vdaná, má dvě dcery. Nedávno přijela do Prahy na pozvání organizace Člověk v tísni.

Fotografie: Mirvari Gehramanliová Foto Člověk v tísni – Společnost při ČT, o. p. s. • Autor: Respekt
Fotografie: Mirvari Gehramanliová Foto Člověk v tísni – Společnost při ČT, o. p. s. • Autor: Respekt

Mirvari Gehramanliová

(59) patřila v 90. letech k nejvýše postaveným ženám v Ázerbájdžánu: byla viceprezidentkou státní ropné společnosti. Dnes patří k významným osobnostem politické opozice, ocitla se několikrát ve vězení. Před devíti lety spoluzaložila a dnes vede nezávislé odbory, které bojují proti korupci a vykonávají veřejný dohled nad ropnými projekty v zemi. Angažuje se i v otázkách ženských práv. Je vdaná, má dvě dcery. Nedávno přijela do Prahy na pozvání organizace Člověk v tísni.

Stavíte se proti mocným lidem, nebojíte se?

Můj otec mě učil jednu věc – buď jako kov, který se nedá ohnout. Buď pevná. Ve všem. A já se tím řídím celý život. Takových žen jako já je ovšem v Ázerbájdžánu hodně a jsou schopné řešit věci, které muži často nedokážou. Muži to ale neradi vidí.

Proč si to myslíte?

Muži nemají rádi silné ženy, to je stejné po celém světě. Ale je to tak: u nás například jdou v čele demonstrací vždycky ženy. Při loňských manifestacích, které pořádala naše opoziční Demokratická strana, byla skoro stovka žen zraněna a asi padesát jich sebrali. A přesto pak jdou a znovu si stoupnou do první řady.

Jak si to vysvětlujete?

Méně se bojí. I doma jsou silnější. Nejenže muže krmíme, ale ještě jim dáváme svoje nápady. Když se ale hledá lídr opoziční strany, ženy zůstanou stranou. A nejsou ani mezi kandidáty na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].