Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Melodrama v Hitlerově škole

Je jen málo historických událostí, o kterých se neustále dokola točí filmy, druhá světová válka jim ale bezesporu kraluje. Diváci si zvykli v ní nacházet dramata a různá morální poselství a její filmová zpracování také tradičně provázejí nekonečné spory nad ideologickým vyzněním a historickou věrností. Minulý týden přišlo do českých kin další z „válečných“ děl – německý snímek Napola. Někoho možná osloví melodramatický příběh z prostředí nacistického školství, daleko spíš je ale film důkazem toho, že válečné téma se v poslední době proměnilo v tvůrčí past.

Fotografie: Tak proti těmhle šílencům jsme bojovali. Foto Outnow / Image Gallery • Autor: Respekt
Fotografie: Tak proti těmhle šílencům jsme bojovali. Foto Outnow / Image Gallery • Autor: Respekt

Je jen málo historických událostí, o kterých se neustále dokola točí filmy, druhá světová válka jim ale bezesporu kraluje. Diváci si zvykli v ní nacházet dramata a různá morální poselství a její filmová zpracování také tradičně provázejí nekonečné spory nad ideologickým vyzněním a historickou věrností. Minulý týden přišlo do českých kin další z „válečných“ děl – německý snímek Napola. Někoho možná osloví melodramatický příběh z prostředí nacistického školství, daleko spíš je ale film důkazem toho, že válečné téma se v poslední době proměnilo v tvůrčí past.

Do továrny ne

Napolu napsal a natočil mladý režisér Dennis Gansel, zaplatila jej největší německá produkční společnost Bavaria. Světovou premiéru si příběh mladého chlapce, který se kvůli svému boxerskému talentu dostane do elitní nacistické školy, odbyl loni v rámci soutěže na festivalu v Karlových Varech, odkud si také představitel hlavního hrdiny Max Riemelt odnesl Cenu za nejlepší mužský herecký výkon. Vyprávění začíná v roce 1942, kdy se sotva sedmnáctiletý dělnický synek Friedrich díky svému boxerskému výkonu dostane do spárů vychovatele školy Napola, zřízené pro výchovu rasově čistých elitních vojáků. Friedrich, kterého by v nejbližší době čekal nástup do továrny, se navzdory otcovu nesouhlasu příležitosti chytí a do školy utíká.

I přes velmi tvrdé podmínky, které v internátním prostředí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].