Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Jak přestat kouřit

Fotografie: Na shledanou u Prokopjuka. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Na shledanou u Prokopjuka. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Ráno 20. září si na křižovatce v centru Prahy zapaluju svoji poslední cigaretu v životě. V krku mě pálí. Pár měsíců také cítím podezřelé mravenčení v levé paži. Když jdu do schodů, kašlu. Toho všeho, a především odporného pocitu nevolnictví se chci zbavit. Dnes přestávám kouřit. Po dvaceti letech.

Vyléčí vás stroj

Touhu osvobodit se od tabákového návyku cítí dnes v Česku možná většina z těch dvou milionů lidí, kteří podle statistických odhadů pražského Centra pro léčbu závislosti na tabáku kouří. Existují nejrůznější „zaručené“ způsoby, jak na to – bezpočet zaříkávačů i šamanů. Stát s ofenzivou proti kouření teprve začíná.

O Antinikotinovém centru vím z internetu i z letáčků pohozených v tramvaji. Když jsem jim včera zavolal, objednali mě na druhý den. Teď mě milá sestřička uvádí do místnosti, jíž vévodí přístroj připomínající nejspíš předpotopní rádio. Odevzdávám nedopalek před chvílí vykouřené poslední cigarety. Sestřička jej vhodí do kovové nádobky, kterou nazve detekční elektrodou. Zaklapne kovové víčko. Tak! Teď jsem se s kouřením rozloučil.

Sestřička mi kolem čela uvazuje pásek s elektrodami. Další elektrody mám kolem zápěstí. Brzy cítím jemnou vibraci. Konečky prstů mi samy klepou do destiček, které mám na stehnech kvůli uzemnění. Přístroj bliká a vrní. Sestřička popisuje proceduru, které se právě podvoluji, jako jedinečnou biorezonanční…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].