Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Fotbalový rozhodčí Vladimír Pastyřík dostal osmiměsíční podmínku za to, že pískal zápasy ve prospěch těch, kteří ho uplatili. Odsouzenec se ale odvolal, takže verdikt je zatím nepravomocný. Přesto i v tomhle „nehotovém“ stadiu stojí návrh české justice na spravedlnost pro Pastyříka za zamyšlení. A to nejen proto, že je to po několika osvobozovacích rozsudcích vůbec první reálný trest vynesený v táhnoucím se a široce rozvětveném skandálu korupce mezi zdejšími fotbalovými funkcionáři.

Vedle fotbalového koníčku byl Pastyřík normálním povoláním policista. Mají-li vyšetřovatelé i soudkyně pravdu v přesvědčení o jeho vině, spáchal úplatkářský sudí atentát na podstatu obou svých profesí. Tou podstatou je důvěra v platnost pravidel a ve vládu zákona. Podrývat něco takového je těžký, společensky nebezpečný zločin. Pastyřík za něj dostal stejnou „pálku“ jako ve stejný čas souzený mládenec, který v jabloneckém autoservisu ukradl několik náhradních dílů v hodnotě dvacet tisíc korun.

Soudkyně Markéta Polanecká nechce svůj verdikt komentovat, prý se řídila platnými zákony. To nepochybně ano – ale něco je tu špatně. Cit pro spravedlnost říká, že brát úplatky za zneužití svěřených pravomocí je závažnější zločin než obyčejná zlodějna. Zejména v Česku, které se už řadu let propadá hloub a hloub na žebříčku států považovaných vlastními občany i zahraničními pozorovateli za zkorumpované. K tomu nás doslova každý týden pronásledují zprávy o nových a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].