Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Paroubek navrhuje nulu

Je to pozdrav ze starých časů privatizace, na které už pozvolna zapomínáme. Stojí na nich ale základy současné ekonomiky. Projevují se v nich zásadní praskliny, které musí řešit současná Paroubkova vláda. Řeč je o sedm let starém prodeji Investiční a Poštovní banky (IPB) japonské Nomuře. Kdyby jej rychle a řádně vyšetřila policie, která se jím zabývá už pět let, nemuselo by vůbec dojít k nynějším pro laika nesrozumitelným jednáním, v nichž může stát tratit miliardy korun.

Je to pozdrav ze starých časů privatizace, na které už pozvolna zapomínáme. Stojí na nich ale základy současné ekonomiky. Projevují se v nich zásadní praskliny, které musí řešit současná Paroubkova vláda. Řeč je o sedm let starém prodeji Investiční a Poštovní banky (IPB) japonské Nomuře. Kdyby jej rychle a řádně vyšetřila policie, která se jím zabývá už pět let, nemuselo by vůbec dojít k nynějším pro laika nesrozumitelným jednáním, v nichž může stát tratit miliardy korun.

Lev v tunelu

Premiér Jiří Paroubek nedávno oznámil, že bude usilovat o smírné řešení sporů mezi Nomurou a státem. Poté co byla IPB, kterou vlastnila Nomura, zásahem státu v roce 2000 nuceně předána ČSOB, žádá Nomura od české vlády náhradu za poškození investice a stát ji naopak následně žaloval kvůli vytunelování IPB. Paroubek v červenci při návštěvě Japonska předjednal vyřešení sporu: podle informací týdeníku Euro z minulého týdne mají obě strany stáhnout do konce října své žaloby a Nomura by měla navíc zaplatit českému státu několik miliard korun. O co v celém případu vlastně jde? Je třeba se vrátit více než desetiletí do minulosti. Nomura měla zájem získat akcie pivovarů Prazdroj a Radegast. Když se jí to nepovedlo přímo, snažila se ovládnout IPB, která tehdy vlastnila majoritní podíl v pivovarech. V roce 1998 proto koupila prostřednictvím firmy Saluka většinový podíl v IPB od státu. Protože banka měla spousty špatných úvěrů, zaplatila Nomura pouhé tři miliardy. Navíc se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].