Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Glosa

Mohlo to být tak přehledné. Na počátku devadesátých let existovala státní banka, kterou bylo zapotřebí privatizovat. Dala se prodat do rukou slušného investora a dnes jsme si mohli v burzovních novinách vyhledávat hodnotu její akcie. Bohužel to dopadlo jinak. Podivnou a neprůhlednou trojnásobnou privatizací, proloženou jedním „znárodněním“, to vše podepsáno politiky Klausovy pravicové, Zemanovy levicové i Tošovského úřední vlády. A na konci stála zkrachovalá banka a dluhy ve výši minimálně sto miliard korun. Kdo peníze rozkradl, nedokázala policie dodnes vyšetřit a každý z aktérů obchodu obviňuje ty další, že to byli právě oni. Spory o peníze řeší několik světových arbitrážních soudů a dnes i česká vláda. Ví se jedno: dluhy zaplatí občané tohoto státu.

Mohlo to být tak přehledné. Na počátku devadesátých let existovala státní banka, kterou bylo zapotřebí privatizovat. Dala se prodat do rukou slušného investora a dnes jsme si mohli v burzovních novinách vyhledávat hodnotu její akcie. Bohužel to dopadlo jinak. Podivnou a neprůhlednou trojnásobnou privatizací, proloženou jedním „znárodněním“, to vše podepsáno politiky Klausovy pravicové, Zemanovy levicové i Tošovského úřední vlády. A na konci stála zkrachovalá banka a dluhy ve výši minimálně sto miliard korun. Kdo peníze rozkradl, nedokázala policie dodnes vyšetřit a každý z aktérů obchodu obviňuje ty další, že to byli právě oni. Spory o peníze řeší několik světových arbitrážních soudů a dnes i česká vláda. Ví se jedno: dluhy zaplatí občané tohoto státu.

Prostřednictvím arbitráže se k nám vrací minulost bankovního socialismu poslední dekády předcházejícího století. Něco obdobného jsme již zažili. To když jiná arbitráž rozhodovala o naší vině na ukradení televizní stanice, které dovolilo koncem devadesátých let souručenství tehdejších politiků a jednoho mediálního bosse. Rozhodnutí arbitráže, že musíme zaplatit okradenému deset miliard, bylo bezesporu spravedlivé. Dnešní spor o peníze IPB je složitější, je v něm více účastníků, navíc s rozdílnou mírou provinění a požadavků. Paroubek by ale přesto neměl přistupovat na žádnou dohodu, která sugeruje, že na tu někdejší špatnou privatizaci doplatili všichni aktéři, a tudíž nemá cenu to dál rozmazávat. Není to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].