Často hledáte, jak…
Obálka vydání 37/2005
37/2005 • 11.–18. 9. 2005

2005/37

Editorial

Editorial

Marek Švehla

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
pokud jste náhodou posluchači pražského Radia 1, pak bych Vás rád informoval, že každé pondělí dopoledne bude jeden z našich redaktorů na této stanici mluvit o novém čísle Respektu. Teď na tomto místě bych z něj rád vypíchl článek v rubrice
téma, který přináší strhující popis hrůzy, kterou zažívali záchranáři a osazenstvo Světového obchodního centra 11. září před čtyřmi lety. Nově odtajněné vzpomínky ukazují, co všechno v osudný den nefungovalo nebo nemohlo fungovat a jak moc byli lidé v mrakodrapech zranitelní. Dále přinášíme detailnější informace o aféře kolem Unipetrolu spolu s příběhem jednoho z hlavních aktérů aféry, který si překvapivě snadno dokázal získat přízeň dvou českých premiérů.
Doufám, že Vás nový Respekt zaujme.

Dopisy

Zahraničí

Svět kolem

Zbyněk Petráček

Vysušit město a zabavit zbraně

Zbyněk Petráček

Kdo povede Německo

Uwe Müller

Předvolební boj v Německu vrcholí, napětí sílí. Kancléř Gerhard Schröder má ve finále na programu sto velkých veřejných vystoupení, Angela Merkelová, kandidátka křesťanských demokratů na kancléře, jich absolvuje polovinu, menší nepočítaje.
Merkelová jde do volebního klání v pozici favoritky. Dobře přitom ví, že udržet tuto pozici vyžaduje soustředěnou koncepci. Nechce skončit jako konzervativní kandidát na kancléře Edmund Stoiber v roce 2002, kdy takřka na cílové čáře prohrál už zdánlivě vyhraný zápas. Dnes sice pro Merkelovou hovoří zhruba desetiprocentní náskok v preferencích před Schröderovou SPD, nic ale nemá jasné. Síla levicového a pravicového tábora totiž zatím vyznívá zcela nastejno.

Reformuj OSN a změníš svět

Radek Palata

Lidi přitáhne buzkaši

Marek Hudema

Komplex obehnaný vysokým plotem obloženým pytli s pískem na okraji hlavního afghánského města Kábulu. Uvnitř několik montovaných hal rozdělených na kanceláře a sklady, před nimi kryty pro případ raketového útoku a na konci hlavní „ulice“ volejbalové hřiště. Tak vypadá sídlo Společného orgánu pro řízení voleb (JEMB). Jeho místní pracovníci i zahraniční experti financovaní OSN mají na starosti organizaci voleb do provinčních rad a dolní komory afghánského parlamentu. Právě zvolením nových poslanců by mělo tento týden skončit přechodné období legislativou neomezené vlády prezidenta Karzáího, které trvá od pádu Tálibánu v roce 2001.