Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Lidi přitáhne buzkaši

Komplex obehnaný vysokým plotem obloženým pytli s pískem na okraji hlavního afghánského města Kábulu. Uvnitř několik montovaných hal rozdělených na kanceláře a sklady, před nimi kryty pro případ raketového útoku a na konci hlavní „ulice“ volejbalové hřiště. Tak vypadá sídlo Společného orgánu pro řízení voleb (JEMB). Jeho místní pracovníci i zahraniční experti financovaní OSN mají na starosti organizaci voleb do provinčních rad a dolní komory afghánského parlamentu. Právě zvolením nových poslanců by mělo tento týden skončit přechodné období legislativou neomezené vlády prezidenta Karzáího, které trvá od pádu Tálibánu v roce 2001.

Fotografie: Novinka pro Afghánky: mužský a ženský hlas váží stejně. Foto ISAF • Autor: Respekt
Fotografie: Novinka pro Afghánky: mužský a ženský hlas váží stejně. Foto ISAF • Autor: Respekt

Komplex obehnaný vysokým plotem obloženým pytli s pískem na okraji hlavního afghánského města Kábulu. Uvnitř několik montovaných hal rozdělených na kanceláře a sklady, před nimi kryty pro případ raketového útoku a na konci hlavní „ulice“ volejbalové hřiště. Tak vypadá sídlo Společného orgánu pro řízení voleb (JEMB). Jeho místní pracovníci i zahraniční experti financovaní OSN mají na starosti organizaci voleb do provinčních rad a dolní komory afghánského parlamentu. Právě zvolením nových poslanců by mělo tento týden skončit přechodné období legislativou neomezené vlády prezidenta Karzáího, které trvá od pádu Tálibánu v roce 2001.

Bezpečnost není problém

Afghánistán věnuje velkou pozornost zajištění bezpečnosti voleb, jak o tom svědčí i stráž u vchodu do sídla JEMB. U volebních místností budou policisté, v záloze afghánští vojáci a jako rezerva i mezinárodní jednotky ISAF pod velením NATO. Nicméně nikdo neočekává, že skupiny, které bojují proti ústřední vládě – zbytky Tálibánu, bývalý premiér Hekmatjár či pohrobci al-Káidy –, by mohly volby výrazně narušit. Tálibán už dokonce slíbil, že nebude útočit na volební místnosti.

„V zemi úspěšně probíhá oficiální program odzbrojování bojovníků jednotlivých polních velitelů,“ říká civilní představitel NATO v Kábulu, bývalý turecký vicepremiér Hikmet Çetin, „problémem jsou neoficiální skupiny…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].