Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Španělsky mluví přibližně 400 milionů lidí a od roku 1991 se o jejich kulturní blaho stará španělský Institut Cervantes, jenž má pobočky po celém světě. Obdoba Britské rady nebo Francouzského institutu se tento týden (12. 9.) otevírá i v Praze a těšit se můžou všichni, kdo čtou současnou španělskou literaturu, chtějí si v knihovně listovat nejnovějším hispánským tiskem nebo mají rádi latinskoamerický moderní film.

Španělsky mluví přibližně 400 milionů lidí a od roku 1991 se o jejich kulturní blaho stará španělský Institut Cervantes, jenž má pobočky po celém světě. Obdoba Britské rady nebo Francouzského institutu se tento týden (12. 9.) otevírá i v Praze a těšit se můžou všichni, kdo čtou současnou španělskou literaturu, chtějí si v knihovně listovat nejnovějším hispánským tiskem nebo mají rádi latinskoamerický moderní film. Budova Institutu se nachází vedle kostela sv. Štěpána uprostřed kaštanů a spousty zeleně. Ocelově-skleněná konstrukce se vkusně zakusuje do středověké budovy, s níž je spojena skleněnými můstky, a celkově vytváří dojem, že minulost se skutečně může v architektuře občas převtělit do budoucnosti.

Samotný program kulturních akcí, jež otevření Institutu provázejí, se skládá z nepřeberného množství přednášek současných spisovatelů, kteří přijeli, aby představili to nejzajímavější, co se momentálně ve španělsky psané poezii a próze děje. Pro Čechy bude jistě zajímavé vidět překladatelku českých básníků do španělštiny Claru Janés, která údajně byla Holanovou múzou, a slyšet, jak čte svou vlastní poezii. V Rudolfinu zazní koncert Tria Dhamar, netradiční hudební uskupení violy, violoncella a klavíru zahraje skladby současných španělských skladatelů. Jako konečnou třešinku na dortu zvolili organizátoři přehlídku latinskoamerického filmu. Přehledně mapují především nejžhavější argentinskou, uruguayskou a také kostarickou filmovou tvorbu. Tohle je také na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].