Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vyvolený Babiš má novou reality show

Skandál kolem prodeje strategické firmy Unipetrol roste. Přes obrazovku vtrhl do obývacích pokojů jako nové a úspěšné televizní drama. Ale o co v něm vlastně jde?
Jisté je pouze jedno – zatím to není žádná Watergate. Tedy očistná lázeň, která jasně pojmenovává zločiny či přehmaty moci a zároveň připravuje půdu pro změny psaných i nepsaných pravidel, aby se to už nikdy neopakovalo.

Skandál kolem prodeje strategické firmy Unipetrol roste. Přes obrazovku vtrhl do obývacích pokojů jako nové a úspěšné televizní drama. Ale o co v něm vlastně jde?

Jisté je pouze jedno – zatím to není žádná Watergate. Tedy očistná lázeň, která jasně pojmenovává zločiny či přehmaty moci a zároveň připravuje půdu pro změny psaných i nepsaných pravidel, aby se to už nikdy neopakovalo. Současný poprask kolem Unipetrolu a možné korupce zúčastněných politiků při jeho prodeji má v tuto chvíli spíš opačné parametry. Musíme ho posuzovat opatrně, jako možnou provokaci či trik bojujících konkurentů, nebo mocenských a bezpečnostních skupin. To samozřejmě neznamená, že bychom tu věc mohli pustit z hlavy. Průběh a pozadí skandálu totiž vyvolávají významná podezření a nutí zmáčknout alarm.

Naše skvělá policie

Reakce našich politiků na zvěst o možných úplatcích při prodeji chemického holdingu zatím nepřekračuje obvyklý folklor: jde o „útok proti vládě“, „pomluvy“, „lži“, „špinavost“. Nad rámec se ještě dovídáme, že jde o „pokus zlikvidovat předsedu sociálních demokratů Stanislava Grosse“. Přiznejme, že munice k těmto obehraným argumentům tentokrát nepostrádá jistou logiku. Na tajně pořízených nahrávkách odvysílaných televizí Nova obviňuje Grosse z úplatkářství podezřelý šíbr, zapletený do tahanic o Unipetrol na straně odstrčené konkurence. Jeho řeči ovšem bez důkazů neznamenají nic…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].