Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Sny obchodníka s literaturou

Fotografie: „Nejde mít jen hezký kecy.“ (Edgar de Bruin.) Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: „Nejde mít jen hezký kecy.“ (Edgar de Bruin.) Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Osm českých spisovatelů vyrazilo se svými knihami do zahraničí za úspěchem a možnou slávou. Všechny na tu cestu poslal jeden člověk – Edgar de Bruin.

Jsou „nejnudnější města na světě“ a budoucí milovník české literatury Edgar de Bruin (47) se narodil v jednom z nich. Po pláži holandského přístavního hnízda Den Helder odjakživa korzovali námořníci a malý Edgar by si v dětství asi nikdy nepomyslel, že tolik uniforem pak uvidí až v totalitním Československu. V Holandsku, které od války neřeší prakticky žádné historické peripetie, diktatury ani násilné převraty, život mladému Edgarovi plynul bez větších vyrušení.

Na gymnáziu příliš běžným předmětům neholdoval, ale vynikal v basketbale. S družstvem jednou vyrazili na výměnné zápasy do Prahy a tam poprvé ochutnal normalizační exotiku. Líbilo se mu, že přespávají v rodinách českých kamarádů, a zamlouvala se mu Praha a čeština. Když se pak rozhodoval, kam jít na vysokou, přihlásil se v Amsterodamu na bohemistiku. Spolu s dalšími dvěma studenty v ročníku mu škola zpočátku připadala nezábavná a čeština příliš složitá. Ránu těžké nudě zasadil až pobyt v Praze na počátku osmdesátých let. Na studentských kolejích se Edgar naučil skvěle česky, i když ne z učebnic. Byla to doba objevování Formanových filmů, nesmělého posedávání vedle Hrabala u Zlatého tygra, prvních překladatelských pokusů a debat o politice s disidenty. Dnes na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].