Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Když rozzlobíme Otce vod

Když se v roce 1965 na jižním Slovensku rozlil Dunaj, odstartovala kariéra Alexandra Dubčeka. Zatopený New Orleans na politické důsledky své katastrofy teprve čeká.
Srpen 2002 – při povodni jsou z centra Prahy evakuovány desítky tisíc obyvatel, ale do týdne se prakticky všichni vracejí. Srpen 2005 – při záplavě způsobené hurikánem Katrin je evakuováno milionové velkoměsto New Orleans s tím, že obyvatelé se vrátí zřejmě až na Vánoce. Tolik pro srovnání rozměrů obou katastrof. Pražané, Moravané ani Slováci si ji prostě představit nedovedou.

Fotografie: Jako v Praze před třemi lety, ale vrátí se až na Vánoce. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Jako v Praze před třemi lety, ale vrátí se až na Vánoce. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Když se v roce 1965 na jižním Slovensku rozlil Dunaj, odstartovala kariéra Alexandra Dubčeka. Zatopený New Orleans na politické důsledky své katastrofy teprve čeká.

Srpen 2002 – při povodni jsou z centra Prahy evakuovány desítky tisíc obyvatel, ale do týdne se prakticky všichni vracejí. Srpen 2005 – při záplavě způsobené hurikánem Katrin je evakuováno milionové velkoměsto New Orleans s tím, že obyvatelé se vrátí zřejmě až na Vánoce. Tolik pro srovnání rozměrů obou katastrof. Pražané, Moravané ani Slováci si ji prostě představit nedovedou. Možná Indové či jiné národy žijící v oblasti každoročních monzunových záplav, ale ani ty by si do nynějška nepomyslely, že před mocí přírody klesne na kolena i sofistikovaná a vyspělá Amerika.

Bojíme se nákaz

To, co zprvu vypadalo jako běžný sezónní zážitek, jako pravidelný hurikánový rituál, se během minulého týdne změnilo, z hlediska počtu obětí, v nejhorší přírodní katastrofu na území USA za posledních sto let – od ničivého zemětřesení v San Franciscu v roce 1906, které si vyžádalo na šest tisíc mrtvých. Počet obětí z New Orleansu není znám a ještě asi dlouho nebude. „Jsou jich minimálně stovky, ale nejspíše tisíce,“ řekl starosta města Ray Nagin. Definitivní cifry se ale nikdo nikdy nedopočítá.

Příčina je zřejmá. Město postavené na horním konci delty řeky Mississippi (Otec vod), v těsném…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].