Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Eminem z Hlaváku

V poslední době jsou všude – snědí hoši ve volných kalhotách zavěšených proklatě nízko, řetězy poskakující na holé hrudi. Jejich máma je dost možná na sociálce, táta ve vězení a oni se podle amerických klipů učí breakdance, beatbox a rap. Mladí čeští Romové milují hip hop. A na scéně se pomalu, ale jistě prosazuje i první snědý rapper – MC Gipsy.

Fotografie: MC Gipsy: „Sem nasranej Cikán, co se rozhod řvát.“ Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: MC Gipsy: „Sem nasranej Cikán, co se rozhod řvát.“ Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

V poslední době jsou všude – snědí hoši ve volných kalhotách zavěšených proklatě nízko, řetězy poskakující na holé hrudi. Jejich máma je dost možná na sociálce, táta ve vězení a oni se podle amerických klipů učí breakdance, beatbox a rap. Mladí čeští Romové milují hip hop. A na scéně se pomalu, ale jistě prosazuje i první snědý rapper – MC Gipsy.

Černej podvyživenej pes

Je až s podivem, že se o prvním romském MC, který si říká také Kalo rikonos neboli Černý pes, mluví až teď. Dnes třiadvacetiletý rapper se na scéně pohybuje od třinácti, kdy se poprvé vyhoupl na pódium pražského klubu Batalion. Jeho teatrální příval slov se tehdy u publika nesetkal zrovna s nadšením. „Byl jsem mladej a hodně jsem pózoval,“ komentuje s odstupem svou srážku se světem. Od té doby se mnohé změnilo.

Takřka idylické dětství strávil Gipsy se svou muzikální rodinou mezi Žižkovem a Vinohrady. Táta rocker hrál na kytaru a přivedl ho k poslechu bigbeatu, máma preludovala na klavír a vedla ho k samostatnosti a ke studiu. Premiant Radoslav po základce nastoupil na obchodní akademii, mezitím však už stihl založit svou první hiphopovou formaci Twins s dvojčetem Patrikem. Vtom přichází nenadálá krize. „Lidi z domu nás chtěli vyštvat. No byli jsme hlučný, ale ne víc než jiný děti, jenže táta chytil nerva a narychlo koupil dům na venkově,“ vzpomíná MC, který…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].