Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Češi mezi Psohlavcem a Němcovou

Prezidentovo osočování cizinců z terorismu je pro debatu o potížích kulturně pestré společnosti stejným přínosem jako rozbíjení výloh pro pochopení globalizace.

Po letech živoření mezi akademiky a ochránci lidských práv se pojem multikulturalismu konečně dostává v Česku na výsluní mediálního zájmu. Veřejnost se přitom od našich politiků dozvídá, že multikulturalismus je zvrácenou ideologií primitivismu a skrytou příčinou mezinárodního terorismu. Podívejme se tedy blíže, jakého čerta nám tu maluje část české politické reprezentace na zeď, a nakolik se tato podomácku vyrobená karikatura blíží realitě.

Karikatura

Václav Klaus při různých příležitostech s oblibou a opakovaně konstatuje, že „idea multikulturalismu a různých jeho guru“ je prapříčinou násilí a teroristických útoků, jaké známe z Londýna či Madridu. „Nepřirozený, a proto umělý multikulturalismus“ způsobuje masovou imigraci narušující tradiční integritu jednotlivých členských států EU, a je proto podle jeho mínění falešnou ideologií zakládající právo „potulovat se kdekoli po světě“ a tam si nárokovat svou civilizaci, prostě přizpůsobovat si svět k svému obrazu.

Takto vyhrocená karikatura je vcelku charakteristická pro dosavadní styl, jakým se v Česku k tomuto tématu přistupuje. Koncepty s mnohoznačnými výklady jsou užívány nahodile, takže je málokdy poznat, co má ten který řečník na mysli, když zrovna chválí, anebo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].