Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

S ropou letí nahoru plyn

Ceny plynu v posledním roce rychle rostou. Pociťují to nejen firmy, ale i domácnosti. Těm sice cenu plynu stanovuje Energetický regulační úřad, jenže zdražování se stejně nevyhnou. Navíc se podle zkušeností z podnikové sféry zdá, že ke snížení cen nepomůže, ani když se otevře trh s plynem konkurenci.

Nepříjemná tradice

Když se zeptáte, proč ceny plynu rostou, dostane se vám překvapivě jednoduchého vysvětlení: protože rostou ceny ropy. Ne že by bylo možno jednoduše zaměnit ropu za plyn a ceny tak byly stejné – automobily i kotle vyžadují značné úpravy pro přechod z jednoho paliva na druhé. Ceny plynu rostou z historických důvodů. Od doby, kdy bylo využívání plynu ještě novinkou, je ve smlouvách obchodníků s producenty stanoveno, že se cena plynu vypočítává hlavně na základě ceny lehkých a těžkých topných olejů vyráběných z ropy. A cena ropy se za poslední rok na světových trzích zvýšila zhruba o třetinu. Pro nás je ještě výhodou, že kontrakty jsou uzavírány hlavně v dolarech – díky posilující koruně neletí ceny nahoru zase tak prudce.

V České republice odebírají plyn dva druhy zákazníků. Takzvaní oprávnění zákazníci, tedy více než čtyřicet společností typu Unipetrol nebo Spolana či velkých tepláren s odběrem nad 15 milionů kubíků ročně, si od letošního roku mohou kupovat plyn na volném trhu. Od začátku roku pro ně vzrostla jeho cena při odběru od téměř monopolního Transgasu zhruba o 20 %. Ostatním zákazníkům, kteří kupují plynu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].