Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Hudba

vobrazek_1436.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_1436.jpeg • Autor: Respekt

Začátek září bude v pražském klubu 007 ve znamení hlučných, hrubozrnných skupin. V neděli 4. 9. vystoupí dvě kytarová tria, newyorští Unsane a pražská Lyssa. Američané hrají svůj extrémně hutný a namíchnutý noise-rock už patnáct let. Začínali ve stejném městě a stejné hudební komunitě jako třeba Helmet nebo Jon Spencer Blues Explosion. Píše se o nich, že tam, kde jiní dosahují maxima ve svém hukotu a kytarovém náletu, tam Unsane teprve začínají. Nová deska Blood Run z loňského roku je návratem k nahrávání po šesti letech. Na obalu je zakrvácená vana. Krev je ale u Unsane jiný prvek než u legračních heavymetalových kapel. Je to výraz zdivočelé městské syntézy, které je muzika Unsane plná.

Pražská Lyssa uvádí Unsane vždy jako jednu ze svých hudebních inspirací. Když hraje Lyssa, zažíváte očividnou radost z hraní i z jejich mixu zvukové špíny a elegance.

Pokud máte náladu spíš na klidnější hudební zážitky, vypravte se tuhle sobotu do Brna. V Mariánském údolí se koná festival Semtex Culture, jehož hlavní ozdobou bude britská kapela

Morcheeba

. Příjemná a veskrze optimistická hudba, kterou bratři Godfreyové od mateřského trip hopu rádi posouvají k různým žánrům, se na posledním albu Antidote vypravila do 60. a 70. let a našla zálibu v rocku, folku i blues. Za mikrofonem se objeví nová zpěvačka Judy Sternbergová.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].