Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Film

vobrazek_1437.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_1437.jpeg • Autor: Respekt

Film Utržený ze řetězu má českou premiéru prvního září, jako odměna dětem po prvním školním dni se ovšem nehodí. Pohádka to sice je, ale krev v ní stříká na všechny strany. Scénář napsal známý francouzský filmař Luc Besson a nutno podotknout, že tentokrát si fantazii opravdu pustil ze řetězu.

Glasgowský gangster Bart ukradl kdysi malé děcko a nelítostným výcvikem je proměnil v zabijáka. Danny musí žít stranou od lidí, spí v kleci a jeho pán jej živí odpadky. Na krku má kovový obojek, a jakmile mu jej Bart odepne, pouští se tenhle lidský pitbulteriér do krvelačného boje. Ve městě, jehož násilnické poměry připomínají spíše jihoamerický slum než Británii, se takový krvelačný bojovník hodí. Jenže Danny není jen vraždící stroj v rukou tyrana, povšimneme si i citlivých stránek jeho duše. Třeba když si po nocích prohlíží ve své kleci slabikář, v němž písmeno „L“ ilustruje slovo „láska“ a vyobrazení matky s děťátkem. Náhoda pak jednou zapříčiní Dannyho setkání s rodinou slepého ladiče pian Sama. V novém domově ochutná jídlo i přátelství, rozpomene se na svou matku a ze stroje na zabíjení se postupně stává člověk.

Film mladého francouzského režiséra Louise Letteriera se snaží skloubit akční podívanou s melodramatem, a kritika se vesměs shoduje, že mnohem lépe dopadlo to první. Bojové scény, v nichž spojili své síly slavný hongkongský rváč Jet Li v roli Dannyho a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].