Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

A zase o jednu školu víc

Waldorfské lyceum je tu, další hranice padla a zájemci mohou zkusit štěstí.

Náklady na zateplení rodinného domku činily 85 000 Kč. Roční výdaje na vytápění domku, které původně byly 25 000 Kč, klesly díky zateplení o 35 procent. Za kolik let se majitelům domku vrátí investice do zateplení? Pokud tento příklad umí vaše dítě vypočítat a chce studovat na waldorfském lyceu, má šanci. Samozřejmě ho čeká i test z češtiny a ústní pohovor, ale to základní je tu: po letech vyjednávání a úřednické váhavosti se i v Česku otevřela možnost získat střední vzdělání na alternativní státní škole.

Když se ženské ze Žižkova rozhodnou

Když ve waldorfské základce v pražských Jinonicích končily v roce 2000 první děti, snažili se už tehdy rodiče a učitelé prorazit s projektem střední školy, v níž by mohly pokračovat. Doba tehdy byla nakloněná více průtahům než experimentování, a tak se založení dalšího logického stupně – středoškolského waldorfského lycea – protáhlo na pět let. Nakonec se však podařilo dokončit studijní plány a přesvědčit všechny úředníky. Takže zájemci o studium v ústavu, kde panuje víra, že svět i vzdělávání se vyvíjejí, že žádná věc není striktně daná a každý názor lze podrobit zkoumání, mohou v dubnu zkusit štěstí u přijímacích zkoušek.

Všechno začalo, když si dvě „ženské ze Žižkova“, Kateřina Mázdrová (45) a Hana Müllerová (45) po „sametové revoluci“ uvědomily, že na jejich ratolesti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].