Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Zelená „brzda“ umožňuje růst

Průmyslová lobby vidí přísné ekologické zákony jako překážku bohatnutí, v Evropě dnes ale vítězí opačný názor.

Českem obchází strašidlo ekologie. Z různých stran se dozvídáme, že české ekologické zákony snižují konkurenceschopnost, brání hospodářskému růstů nebo že jdou nad rámec směrnic Evropské unie. Něco tu ale nehraje: tyhle stížnosti přichází ve chvíli, kdy zdejší průmysl a ekonomika slušně rostou. V zemi se staví nejvíce dálnic v historii, české firmy rekordně vyvážejí, v získávání zahraničních investorů patříme k nejúspěšnějším zemím Evropy. Statistiky tak Česko řadí mezi nejúspěšnější země EU.

Ve světle těchto faktů působí řeči o ekologii jako brzdě ekonomického rozvoje rozpačitě. Podíváme-li se naopak na fakta v oblasti životního prostředí ČR, není důvod k velkému optimismu, byť zlepšení kvality ovzduší a vod musí vidět každý. V souvislosti s proměnou naší společnosti změnily také problémy životního prostředí svoji podobu, jsou často skrytější, ale stále závažné. Problémem už není nekontrolované množství škodlivin z komínů nebo extrémní znečištění řek, ale masivní produkce odpadů, automobilová doprava, zástavba krajiny nebo používání nebezpečných chemikálií ve výrobcích běžné spotřeby, jako třeba změkčovadla v plastech.

Nejde jen o šetrnost k přírodě. Znečištění má významný vliv také na zdraví lidí. Nedávná studie EU například ukázala, že znečištění ovzduší má na svědomí více životů než dopravní nehody na evropských silnicích.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].