Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

To by se na Západě stát nemohlo. Tak zní oblíbené novinářské klišé, hojně používané i tímto časopisem. Teď si ale musíme říct, že mohlo. A také stalo. Londýnská policie – jak tvrdí zprávy z vyšetřování – zabila nešťastného Brazilce Jeana Charlese de Menezese naprosto diletantským způsobem a potom se to snažila zalhat (viz text na str. 12). Jaké je z toho tedy poučení? Strašně jednoduché: na úřední řeči je třeba dávat si pozor. A v Česku víc než jinde: vždyť pokud lže i vyhlášená britská policie, co teprve v zemi, kde se férová pravidla hry teprve pomalu zavádějí do praxe a kde politikům lži a podvody mužů zákona nevadí?

Minulý týden vláda „prozatímně“ posadila do křesla policejního prezidenta Vladislava Husáka, který reprezentuje policejní úpadek posledních let (řídil uniformované složky), podváděl ve snaze retušovat opileckou jízdu svého řidiče, lhal při obhajobě zásahu na CzechTeku. Navíc na jeho vlastním oddělení kvetla největší možná dekadence – spolupráce policie s organizovaným zločinem. Po minulém týdnu víme, že tohle všechno vládním politikům nevadí (s čestnou výjimkou šéfa lidovců Kalouska a unionisty Němce). Také víme, že to nevadí opozici – stínový ministr Langer proti jmenování Husáka nic nemá.

Co s tím? Snad zkusit vsadit na blížící se volby. Už teď mají několik silných témat – důchodová reforma, snižování daní, vztah k evropské ústavě. Návrat důvěry v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].