Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vypadá to jako pověstné krájení másla motorovou pilou. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) si nechalo zpracovat rozbor, jaké silniční úseky jsou v Česku nejnebezpečnější. A nejvíc havárií vyšlo kupodivu tam, kde se úřadům nedaří prosadit stavbu dálnic proti námitkám ochránců přírody a vyznavačů zásad právního státu. ŘSD teď chce použít čísla o nehodovosti jako argument v boji proti všem, kteří dělají problémy. Ale argument pro koho? Pro ombudsmana, který se nedávno ekologistů zastal, konstatoval úřední lajdáckost a obcházení předpisů při přípravě stavby dálnic? Nebo pro soudy prokousávající se teď žalobami, které jsou jen logickým důsledkem toho, že chce stát zničit krajinu Českého středohoří?

Odpověď je dvakrát ne. V parlamentu leží návrh zákona na vyvlastňování kvůli stavbám dálnic a ŘSD se prostě vydalo do boje o veřejné mínění. Čísla o počtu mrtvých a raněných z přeplněných klikatých silnic by se k tomu mohla demagogicky hodit.

Jenže chronickou agresivitu a bezohlednost ještě žádná dálnice nevyřešila. Na to existují dopravní značky, radary a pokuty, které už kousek za našimi hranicemi – čert ví jak – dokážou dělat divy.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].