Často hledáte, jak…
Obálka vydání 33/2005
33/2005 • 14.–21. 8. 2005

2005/33

Editorial

Editorial

Marek Švehla

Vážené dámy a pánové,
uznávám, že je na čase si trochu odpočinout od CzechTeku, přesto dovolte nabídnout vám i v tomto čísle dva články, které se jej vzdáleně dotýkají. Pokud otočíte list, najdete
informace o záměrech ministerstva vnitra změnit kvůli rebelujícím technařům zákony, jež omezí naši svobodu. Shoda o tomto kroku ale zatím není ani v samotné vládě (ministerstvo spravedlnosti je proti), takže očekávejme ještě vzrušenou debatu.
Dále vám přinášíme komentář o výběru nového policejního prezidenta. Jde o mimořádně důležitou událost, protože sbor ochránců zákona se podle nových a nových indicií zdá být v naprostém rozkladu. Svědčí o tom i neuvěřitelná událost z Mníšku, kde minulý týden podle MF Dnes přestali policisté před zraky tamního starosty stíhat zloděje jen proto, že jim skončila směna. A místo aby na hodinu letěli, jejich nadřízení nás utěšují tradiční frází o snížení platu nebo hodnosti. To už se ale jedná o totální popření smyslu policie a případ je tím v jistém smyslu horší než útěk Krejčíře.
Z dalšího obsahu bych vás rád upozornil na reportáž spisovatele Jaroslava Formánka o jeho putování francouzským venkovem. Dále nabízíme analýzu toho, jak podezřele se v Česku přidělují miliardové zakázky na stavbu dálnic. A konečně v kulturní rubrice si klademe otázku, proč u nás vychází tak málo knih o éře komunismu.

Přeji nikým nerušené čtení.

Domov

Boj o Kamenici vzplál

Jáchym Topol

Ind, který proměnil Česko

Eliška Bártová

Rozjetý vlak do stanice Budoucnost

Silvie Lauder

Protest Jana Zahradila proti uctění památky obětí pogromu nastoluje otázku: Kam až je ODS ochotna zajít v „obraně národních zájmů“? A kolik váží Zahradilův hlas?

Srážka na dálnici D8

Jaroslav Spurný, Eliška Bártová

Zpráva, že antimonopolní úřad udělil teď o prázdninách nejvyšší pokutu ve své historii, asi rozrušila málokoho. 630 tisíc nejsou závratné peníze a samo provinění – neprůhledná soutěž o dálniční most – zívá nudou. Nicméně je dobré jí nepodlehnout. Za oponou těchto nenápadných informací totiž čeká drama. Úskoky v jedné banální zakázce kdesi na dálnici D8 prozrazují podstatné věci o metodách podniku, kterému do rozpočtu každý rok nasypeme desítky miliard veřejných peněz. Teď můžeme nahlédnout, jak s nimi naši „silniční bossové“ vládnou.

Co bude v zákonu o mejdanech

Silvie Lauder, Jaroslav Pašmik

Ministr vnitra oznámil, že po zkušenostech z CzechTeku přinese do dvou týdnů nový zákon o svobodě shromažďování. Jak bude nová norma vypadat? A jakou má šanci na přijetí?

Příplatův útěk před vraždou

Jáchym Topol

Po své kanceláři v Uherském Hradišti energicky rázuje statný muž. Stůl i křesla jsou zavaleny fascikly spisů. Telefony řinčí téměř nepřetržitě. Novináři se dožadují slíbených interview. Televize žádají o rozhovor na kameru. Pouhých pár set kilometrů odtud byl ale František Příplata, který se právě stává celebritou, pravomocně odsouzen na osm let kriminálu za podněcování k vraždě. Českou policii a soudce to zatím nezajímá.