Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Vincentova cesta do dějin

Těla se našla hned dvě. Steven Vincent (49), americký novinář na volné noze, se po týdny pohyboval po jihoirácké Basře v doprovodu své irácké tlumočnice Noury Tuaizové (31). 2. srpna po půlnoci je tajemní muži v policejních uniformách odvlekli z ulice do bílého automobilu, s nímž vzápětí zmizeli do tmy. Podle vystrašených svědků se následujících pět hodin z opuštěného skladiště opuštěné čtvrti ozýval křik únosců i obětí. Noura Tuaizová dnes leží s pěti střelnými ranami v nemocnici v Kuvajtu a hlídá ji ochranka. Steven Vincent je mrtev.

Fotografie: Steven Vincent: „Jak se ti fousatí maniaci opovažují ohrozit to, čeho si vážíme? • Autor: Respekt
Fotografie: Steven Vincent: „Jak se ti fousatí maniaci opovažují ohrozit to, čeho si vážíme? • Autor: Respekt

Těla se našla hned dvě. Steven Vincent (49), americký novinář na volné noze, se po týdny pohyboval po jihoirácké Basře v doprovodu své irácké tlumočnice Noury Tuaizové (31). 2. srpna po půlnoci je tajemní muži v policejních uniformách odvlekli z ulice do bílého automobilu, s nímž vzápětí zmizeli do tmy. Podle vystrašených svědků se následujících pět hodin z opuštěného skladiště opuštěné čtvrti ozýval křik únosců i obětí. Noura Tuaizová dnes leží s pěti střelnými ranami v nemocnici v Kuvajtu a hlídá ji ochranka. Steven Vincent je mrtev.

Kerouac na střeše

Když si čtyřicátník Vincent 11. září 2001 pouštěl televizi, netušil, že mu začíná nový život. Za chvíli už ale bral schody po dvou, aby na vlastní oči spatřil dnes již legendární obraz zkázy. Ze střechy svého domu spatřil nejen náraz druhého letadla do věží The World Trade Center, ale zřetelně rozpoznal i zoufalé postavy vrhající se z oken horních pater mrakodrapů.

Šokovaný Vincent v té chvíli už ve městě žil přes dvacet let: přijel sem stopem z Kalifornie coby čerstvý absolvent anglistiky na univerzitě v Berkeley. „Slyšel jsem vábení velkoměsta, mým snem bylo stát se novým Jackem Kerouacem,“ popsal loni mladické rozhodnutí ve vlastním životopise určeném nakladateli své jediné knihy – reportáže z válečného Iráku In the Red Zone.

Newyorskou kariéru zahajuje v manhattanském squatu. Protlouká se různě:…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].