Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Televize

vobrazek_1384.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_1384.jpeg • Autor: Respekt

Dramata ze soudní síně patří k oblíbeným filmovým žánrům a Česká televize chystá tento týden jedno opravdu monumentální. Třídílný britský televizní film Porota režiséra Peta Travise začíná ve středu od 20.00 na ČT 2. Patnáctiletý pakistánský chlapec Duvinger Singh, který byl v anglické škole dlouho obětí šikany, odejde jednoho dne jako vždy z domu, místo do školy však zamíří do sikhského chrámu. Ukradne tu vzácný starý meč a s ním se pak vydá na Manningské vřesoviště, kudy chodí na vyučování jeho spolužák (a trýznitel) John Maher. Záhy je nalezeno Maherovo tělo, zohavené sedmadvaceti ranami, a začíná velký proces, v němž má rozhodující slovo dvanáct porotců vybraných náhodně počítačem.

Klíčová psychologická otázka světové politiky zní:

Jak uvažují sebevražední teroristé?

Stejnojmenný americký dokument, který vysílá ČT 2 v pondělí od 20.00, se pokouší hledat odpověď. Nepřekvapí, že spíše než v individuálních anamnézách hledá pohnutky novodobých kamikadze v kolektivním fanatismu, jehož příčiny se nacházejí v mešitách radikálních imámů.

V

tomto čísle Respektu

najdete jak nekrolog Ibrahima Ferrera, tak profil Wima Wenderse, takže jen stručně. Po smrti kubánského zpěváka zařadila ČT do vysílání na čtvrtek 21.45. slavný hudební…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].