Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

„Skupinka“ po dvou letech

Lhal slovenský premiér Mikuláš Dzurinda? Šlo o špinavou hru tajných služeb? Tyto otázky si stále klade náš východní soused. V minulých dnech si připomněl druhé výročí vypuknutí jedné z největších politických afér od pádu Vladimíra Mečiara, která způsobila ztrátu koaliční většiny v parlamentu, výměnu ministra či šéfa NBÚ. Jak to dnes vypadá?

Fotografie: Šimečko, víme o tobě. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Šimečko, víme o tobě. Foto ČTK • Autor: Respekt

Lhal slovenský premiér Mikuláš Dzurinda? Šlo o špinavou hru tajných služeb? Tyto otázky si stále klade náš východní soused. V minulých dnech si připomněl druhé výročí vypuknutí jedné z největších politických afér od pádu Vladimíra Mečiara, která způsobila ztrátu koaliční většiny v parlamentu, výměnu ministra či šéfa NBÚ. Jak to dnes vypadá?

Vše vypuklo v srpnu 2003 ve chvíli, kdy Dzurinda pobouřeně reagoval na články v zahraničním tisku, že Slovenská informační služba (SIS) je plná bývalých estébáků a nechává se najímat na ilegální sledování osob. Dzurinda tehdy řekl, že podobné zprávy šíří „skupinka“ lidí, kteří chtějí špinit dobré jméno jeho i celého Slovenska či jeho strany SDKÚ. Odmítl jmenovat členy oné skupinky, ale časem se provalilo, že tam měli být dva novináři, jeden z nich je šéfredaktor deníku SME Milan Šimečka, dále tři podnikatelé, šéf NBÚ Ján Mojžiš a šéf policejního odboru vyšetřování zvlášť závažné trestné činnosti Jozef Šátek.

Dzurinda nadále odmítal veřejně tato jména vyslovit – hlavně proto, že neměl o spiknutí žádné důkazy. Nicméně už měsíc po svém „odhalení“ skupinky se rozhodl odvolat šéfa NBÚ Mojžiše – jen proto, že prý v něj „totálně ztratil důvěru“. Proti byl ve vládě jen ministr obrany Ivan Šimko (SDKÚ), druhý den už byl bez místa. Později s částí poslanců odešel ze strany, a vláda tak přišla o většinu.

Odvolání…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].