Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kaleidoskop

Fotografie: Bezbranní už nejsou. Foto Techno.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Bezbranní už nejsou. Foto Techno.cz • Autor: Respekt

Vše do sebe zapadá, když nahlédneme do aktuálního čísla časopisu o technologiích Wired. Jeho někdejší zakladatel Kevin Kelly přispěl článkem We are the web (My jsme síť). Titulek zní nabubřele jak název charitativní písně prominentů popmusic, ale obsahuje řadu zajímavých postřehů. Výročí deseti let od momentu, kdy prohlížeč Netscape poskytl své akcie veřejnosti, inspirovalo Kellyho k rekapitulaci vývoje, jakým internet prošel.

Web podle něj oživil jednu polozapomenutou touhu: chuť tvořit. Do té doby se společnost nacházela ve stavu, kdy „psaní a čtení bylo mrtvé, skládání hudby zbytečně obtížné, když jste si přeci mohli jen tak sednout a poslouchat, a natáčení videa bylo pro amatéry prostě nedosažitelné“.

Už by to vypadalo, že nezbývá než propadnout nadšení z budoucnosti a snít o tom, jak technologie a jejich uživatelé spasí svět. Zkušenost Itala Jamese Fontanelly by nás ovšem měla udržet ve střehu.

Fontanella byl pozván na konferenci přispěvatelů úspěšného zpravodajského serveru OhmyNews, jehož obsah z většiny tvoří amatéři. Co viděl, mu zničilo pár iluzí.

„Přijeli jsme do Soulu, abychom mluvili o budoucnosti mezinárodního participačního žurnalismu, abychom porozuměli problémům a rizikům tohoto ambiciózního projektu. Místo toho, když už jsme nebyli tlačeni k tomu, abychom děkovali sponzorům, jsme jen mluvili o tom, jak skvělý je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].