Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Vážené dámy a pánové,
uznávám, že je na čase si trochu odpočinout od CzechTeku, přesto dovolte nabídnout vám i v tomto čísle dva články, které se jej vzdáleně dotýkají. Pokud otočíte list, najdete informace o záměrech ministerstva vnitra změnit kvůli rebelujícím technařům zákony, jež omezí naši svobodu. Shoda o tomto kroku ale zatím není ani v samotné vládě (ministerstvo spravedlnosti je proti), takže očekávejme ještě vzrušenou debatu.
Dále vám přinášíme komentář o výběru nového policejního prezidenta. Jde o mimořádně důležitou událost, protože sbor ochránců zákona se podle nových a nových indicií zdá být v naprostém rozkladu. Svědčí o tom i neuvěřitelná událost z Mníšku, kde minulý týden podle MF Dnes přestali policisté před zraky tamního starosty stíhat zloděje jen proto, že jim skončila směna. A místo aby na hodinu letěli, jejich nadřízení nás utěšují tradiční frází o snížení platu nebo hodnosti. To už se ale jedná o totální popření smyslu policie a případ je tím v jistém smyslu horší než útěk Krejčíře.
Z dalšího obsahu bych vás rád upozornil na reportáž spisovatele Jaroslava Formánka o jeho putování francouzským venkovem. Dále nabízíme analýzu toho, jak podezřele se v Česku přidělují miliardové zakázky na stavbu dálnic. A konečně v kulturní rubrice si klademe otázku, proč u nás vychází tak málo knih o éře komunismu.

Přeji nikým nerušené čtení.

Vážené dámy a pánové,

uznávám, že je na čase si trochu odpočinout od CzechTeku, přesto dovolte nabídnout vám i v tomto čísle dva články, které se jej vzdáleně dotýkají. Pokud otočíte list, najdete informace o záměrech ministerstva vnitra změnit kvůli rebelujícím technařům zákony, jež omezí naši svobodu. Shoda o tomto kroku ale zatím není ani v samotné vládě (ministerstvo spravedlnosti je proti), takže očekávejme ještě vzrušenou debatu.

Dále vám přinášíme komentář o výběru nového policejního prezidenta. Jde o mimořádně důležitou událost, protože sbor ochránců zákona se podle nových a nových indicií zdá být v naprostém rozkladu. Svědčí o tom i neuvěřitelná událost z Mníšku, kde minulý týden podle MF Dnes přestali policisté před zraky tamního starosty stíhat zloděje jen proto, že jim skončila směna. A místo aby na hodinu letěli, jejich nadřízení nás utěšují tradiční frází o snížení platu nebo hodnosti. To už se ale jedná o totální popření smyslu policie a případ je tím v jistém smyslu horší než útěk Krejčíře.

Z dalšího obsahu bych vás rád upozornil na reportáž spisovatele Jaroslava Formánka o jeho putování francouzským venkovem. Dále nabízíme analýzu toho, jak podezřele se v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].