Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Aramco v ohrožení

Je saúdskoarabská ropa v bezpečí? To je otázka, kterou si kladou Evropané a Američané od chvíle, kdy jim teroristé z al-Káidy vypověděli válku. Není divu: správce největších zásob ropy, obrovského zdroje peněz a světové stability, je rovněž rodištěm al-Káidy, která se tam těší velké podpoře. Ovládnutí Saúdské Arábie a jejích ropných polí je tedy velký mezník na cestě k „světové nadvládě islámu“. V praxi jde o jedinou firmu s názvem Saudi Aramco, která pokrývá osminu světové spotřeby ropy, loni utržila 93 miliard dolarů a je dvacetkrát větší než největší soukromá olejářská společnost Exxon.

Je saúdskoarabská ropa v bezpečí? To je otázka, kterou si kladou Evropané a Američané od chvíle, kdy jim teroristé z al-Káidy vypověděli válku. Není divu: správce největších zásob ropy, obrovského zdroje peněz a světové stability, je rovněž rodištěm al-Káidy, která se tam těší velké podpoře. Ovládnutí Saúdské Arábie a jejích ropných polí je tedy velký mezník na cestě k „světové nadvládě islámu“. V praxi jde o jedinou firmu s názvem Saudi Aramco, která pokrývá osminu světové spotřeby ropy, loni utržila 93 miliard dolarů a je dvacetkrát větší než největší soukromá olejářská společnost Exxon.

Aorta světa

Město Zahrán na břehu Perského zálivu nevypadá na první pohled nijak přívětivě. Ostatně proč by mělo. Před několika desítkami let tu nebylo nic, jen písčité a kamenité pláně. Ty tu jsou pořád, na nich ale trůní řady mohutných vil, jakési nekonečné satelitní městečko. Mezi nimi razí buldozery nové silnice a nejrůznější valy. Nikomu tento ruch nevadí, o nehostinný prostor za vysokými zdmi domů se jejich obyvatelé nestarají. Všichni chtějí pokud možno všude rychle přijet autem a stavba asfaltových cest je tady nejpřirozenějším způsobem, jak nakládat s veřejným prostorem.

Městská doprava v Zahránu a okolí nefunguje, přeprava po doširoka roztroušeném městě je možná jedině taxíky. Odbočka jedné z dálnic směřuje na malý pahorek, kde se najednou objevuje nenadálý vetřelec: svěží trávník, na něm stromy a v pozadí umělý vodopád. Ve vzduchu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].