Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Srdce bije vlevo, a pořád víc

Politikové, politologové a komentátoři v Německu už dlouho varovali před rizikem vzniku populistické strany na kraji politického spektra, v jejímž čele by stál „německý Haider“. A nezůstalo jen u výstrah. Sloučením východoněmecké postkomunistické PDS a západoněmecké Volební alternativy WASG vznikl nový hráč, který citelně zasáhne do volebního klání v celém Německu – Levicová strana. Ta by podle průzkumu agentury Infratest-dimap z 22. července obsadila třetí příčku s 12 % za konzervativní unií (42) a sociálními demokraty (27).

Fotografie: Oskar pro západ, Lothar pro východ a všichni dohromady uděláme moc. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Oskar pro západ, Lothar pro východ a všichni dohromady uděláme moc. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Politikové, politologové a komentátoři v Německu už dlouho varovali před rizikem vzniku populistické strany na kraji politického spektra, v jejímž čele by stál „německý Haider“. A nezůstalo jen u výstrah. Sloučením východoněmecké postkomunistické PDS a západoněmecké Volební alternativy WASG vznikl nový hráč, který citelně zasáhne do volebního klání v celém Německu – Levicová strana. Ta by podle průzkumu agentury Infratest-dimap z 22. července obsadila třetí příčku s 12 % za konzervativní unií (42) a sociálními demokraty (27).

Hrozí model Saska

Velké strany CDU/CSU a SPD jsou z toho vyvedené z míry. Křesťanští demokraté dokonce zvažují zvláštní strategii pro nové spolkové země. Levicová strana by totiž na východě dostala více hlasů než SPD a už dohání CDU. Proto také před několika dny saský premiér Georg Milbradt naříkal, že úbytek důvěry v sociální demokracii se neodrazí ve zvýšeném skóre jeho CDU, neboť dosavadní voliči SPD by teď odevzdali hlasy pro Levicovou stranu. Milbradt žádá, aby se konzervativci v kampani zabývali zvláště vysokou nezaměstnaností a nedostatečným hospodářským růstem na východě Německa. Obává se, že výsledky voleb do zemského sněmu v Sasku ze září 2004 by se mohly opakovat na spolkové úrovni. Tehdy CDU ztratila absolutní většinu a musela jít do velké koalice se silně oslabenou saskou SPD.

Sociální demokraté jsou teď skutečně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].