Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Můj národ je trochu dobrý i špatný

Gheorghe Briceag se narodil roku 1928 v Moldávii. Strávil deset let v sovětském gulagu za polárním kruhem a sedm let ve vyhnanství. Po propuštění pracoval v dolech v Donbasu, později dokázal vystudovat práva a pomáhal spoluobčanům při řešení soudních sporů se státem a jeho úředníky. Je členem moldavského Helsinského výboru a laureátem ceny Homo Homini, kterou uděluje společnost Člověk v tísni za vytrvalou obhajobu lidských práv.

Fotografie: Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt

Gheorghe Briceag

se narodil roku 1928 v Moldávii. Strávil deset let v sovětském gulagu za polárním kruhem a sedm let ve vyhnanství. Po propuštění pracoval v dolech v Donbasu, později dokázal vystudovat práva a pomáhal spoluobčanům při řešení soudních sporů se státem a jeho úředníky. Je členem moldavského Helsinského výboru a laureátem ceny Homo Homini, kterou uděluje společnost Člověk v tísni za vytrvalou obhajobu lidských práv.

V sedmnácti letech jste se ocitl v sovětském vězení. Co jste provedl?

Miloval jsem vlast, svou rodnou zemi. Nechtěl jsem Moskvu, Řím, Londýn, ale svoji – Bukurešť. Byl jsem mladý. Ale co jsem měl dělat, když mě rodiče a učitelé naučili milovat můj národ? Je trochu dobrý, trochu špatný, ale miluji ho.

Co jste konkrétně udělal? Jak dostali vás?

Přecházel jsem hranice a chytili mě vojáci. Část dokumentů jsem snědl a zbytek zahrabal do sněhu. Jenže na jaře našli papír, který mě usvědčil. Soudil mne vojenský tribunál za zradu vlasti. Zeptal jsem se jich, jakou vlast jsem to zradil? Moje vlast je Rumunsko. A oni mi řekli: To není Rumunsko, ale Besarábie, Sovětský svaz. Dostal jsem deset let v gulagu. A dva roky ztráty občanských práv. Když mě propustili, směl jsem se pohybovat jen v okruhu dvanácti kilometrů.

Ničeho se nebojím

Jak jste přežil gulag?

V prosinci 1952, tři měsíce před…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].