Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Bouyeri bezvěrců nelituje

Mohammed Bouyeri chtěl slavně zahynout v boji s nepřítelem. Nepodařilo se. Chtěl být mučednicky popraven. Ani to mu osud nedopřál. Přesto uspěl – dokázal svůj vztek přelít do ulic. Mohammed Bouyeri loni v listopadu rituálně zavraždil nizozemského dokumentaristu Thea van Gogha. Krátce nato v blahobytném království vzplály mešity a pak zase na oplátku kostely – Mohammedův řeznický nůž zamířil neomylně přímo do srdce dlouho pěstěné kultury tolerance. Nyní za to nizozemský terorista marockého původu nafasoval doživotí.

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

Mohammed Bouyeri chtěl slavně zahynout v boji s nepřítelem. Nepodařilo se. Chtěl být mučednicky popraven. Ani to mu osud nedopřál. Přesto uspěl – dokázal svůj vztek přelít do ulic. Mohammed Bouyeri loni v listopadu rituálně zavraždil nizozemského dokumentaristu Thea van Gogha. Krátce nato v blahobytném království vzplály mešity a pak zase na oplátku kostely – Mohammedův řeznický nůž zamířil neomylně přímo do srdce dlouho pěstěné kultury tolerance. Nyní za to nizozemský terorista marockého původu nafasoval doživotí.

Promluvíme si

Pošmourné listopadové ráno 2004. Ulicemi průmyslového předměstí Amsterodamu šlape na bicyklu do práce nepřehlédnutelný, rozložitý blondýn. Čtyřicátník se jmenuje Theo van Gogh, točí provokativní filmy (ten poslední kritizuje násilí páchané na ženách v muslimských rodinách), píše provokativní články a považuje sám sebe za „starého reakcionáře“. Žije obklopen ženami, rozhazuje peníze, miluje neřesti a své webové stránky pojmenoval „militantní kuřák.nl“. Toto ráno ale jede naposledy.

Na chodníku stojí ve splývavé dželabě šestadvacetiletý Mohammed Bouyeri, potomek marockých přistěhovalců. Kdysi „hodný kluk“ se poslední dobou podivně změnil: je zamlklý, nepracuje, odstěhoval se z rodné čtvrti, žije sám, náruživě studuje Korán, modlí se v kruhu přátel a spřádá plány k obnově slávy Boha a jeho Proroka. Toto…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].