Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Začalo porcování medvěda

Vláda otevřela debatu o rozpočtu na příští rok. Souběžně s ní se musí začít diskutovat, proč se v celé české ekonomice nedaří dodržovat pravidla.

Pro laika je sestavování rozpočtu téměř neproniknutelná věc. Z diskusí vlády a parlamentu může získat dojem, že je to jen hra ministrů – který z nich při porcování erárních peněz urve větší kus při umění zachovat přijatelný schodek. Tak to zatím vypadá i letos.

Ministr financí Bohuslav Sobotka tvrdí, že základní parametry návrhu státního rozpočtu byly schváleny. Navržené výdaje ve výši 906,5 miliardy korun, příjmy zhruba 830 miliard, z toho vyplývající schodek 76,4 miliardy. Odsouhlaseny byly i výdaje a příjmy pro jednotlivá ministerstva a další instituce od tajné služby přes Akademii věd až po Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Zdá se, že teď už se jen na ministerstvech a úřadech přikročí k podrobnému rozpisu toho, co půjde na kancelářské stoly a co na toaletní papír a topení, a v září vláda podrobný rozpis odmávne, úhledně zabalí a pošle do parlamentu.

Ale stejně jako každý rok to nějak nesedí. Vláda zatím nezapočítala uvažované vyšší příjmy. Jde až o devět miliard, díky schválenému zvýšení spotřebních daní (tento nárůst bude ale možná vykompenzován plánovaným snížením daně z příjmu). Další čtyři miliardy by mohly přijít z evropských fondů. Ale nejasné jsou především výdaje. Vláda zatím nezapočítala miliardy, které požaduje ministerstvo práce a sociálních věcí, a o další finance se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].