Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Ukrajina se probudila do reality

Lidé na Ukrajině očekávali od loňské pomerančové revoluce zásadní a rychlou demokratizaci společnosti, politickou i ekonomickou integraci do světa, ve kterém platí řád a zákony pro všechny, očekávali prosperitu, zvýšení životní úrovně a vizi lepší budoucnosti. Po více než půlroce mají mnohem více demokracie a občanských svobod, mnohem svobodnější, leč stále ne dostatečně svobodná média, vojenskou službu zkrácenou na jeden rok a naději, že jednou bude lépe. Na zbytek ale musí čekat.

Juščenkova Ukrajina láká Evropany zrušením turistických víz – zatím do konce léta, ale zřejmě i po 1. září.

Lidé na Ukrajině očekávali od loňské pomerančové revoluce zásadní a rychlou demokratizaci společnosti, politickou i ekonomickou integraci do světa, ve kterém platí řád a zákony pro všechny, očekávali prosperitu, zvýšení životní úrovně a vizi lepší budoucnosti. Po více než půlroce mají mnohem více demokracie a občanských svobod, mnohem svobodnější, leč stále ne dostatečně svobodná média, vojenskou službu zkrácenou na jeden rok a naději, že jednou bude lépe. Na zbytek ale musí čekat.

Problém je v systému

Revoluční zápal a shodu z tribuny na Náměstí nezávislosti vystřídaly první politické šarvátky mezi spojenci – kvůli rozdílným představám o řízení a fungování státu, ale i proto, že ne každému z vítězů revoluce se dostalo židle, po které toužil. Veřejnost sleduje vleklý pokus justice vypořádat se s léta deformovanou privatizací, který začíná připomínat telenovelu. Lidé v obchodech nechápou, proč ceny šplhají vzhůru, když se totéž neděje s jejich platy. A velcí investoři se zatím na Ukrajinu nehrnou.

Východ Ukrajiny, který v prezidentských volbách neprosadil svého kontroverzního favorita Viktora Janukovyče, své největší zklamání prožil loni v listopadu a v prosinci. Teď přišla deziluze na pořad dne i v Kyjevě a přesouvá se do dalších koutů státu. Prezident Viktor Juščenko ale nadále má své početné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].