Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Šamanem snadno a rychle

Šaman ve společenských strukturách přírodních národů zaujímá specifické postavení. Nemůže jím být každý a není to ani zapotřebí. Kulturní mix postmoderní společnosti nabízí široké možnosti neevropských spiritualit. Nepřijímáme je postupně po celý život v původním kulturním kontextu, ale ve víkendových kurzech. Při špatné interpretaci může být jejich vliv odstředivý a disharmonický. Důvodem pro toto banální sdělení není jen první část prázdninového textu Respekt mezi šamany (Respekt č. 29/2005) ve stylu „etnografa“ Carlose Castanedy, ale setkání s lidmi s opačnou zkušeností. Problém jim nečiní vstup do alternativní reality, ale návrat do reálného světa. Za dech beroucí cestování zásvětím platí rozpadem osobnosti, hospitalizací, antidepresivy… Samozřejmě, sebepoznání není bez rizika, ale při sebepoznání za každou cenu na vás může čekat démon i mezi rohlíky v samoobsluze. Bez legrace.

Ondřej Fučík, [email protected]

Kati historické paměti

Články pánů Václava Cílka a Zdeňka Lukeše, které vycházejí v Respektu, by se měly stát povinnou četbou pro všechny představitele našich měst a obcí. Třeba by potom nedocházelo k excesům podobným tomu, o kterém se chci zmínit.

Jako by nestačilo, že centrum našeho historického města po čtyřicet let devastovali komunisté. V jejich šlépějích pokračuje i polistopadová radnice.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].