Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Čelisti nespravedlnosti

Spielbergův horor Čelisti spěje do finále. Osamělá trojice hrdinů čeká v noci uprostřed moře na rozhodující střet s hrůzným monstrem a krátí si čas vzpomínkami na zranění ze svých předchozích výprav. Nakonec v prapodivné soutěži o nejděsivější historku vítězí fanatický lovec žraloků Quint, který vypráví příběh z křižníku Indianapolis, na němž během války sloužil u amerického námořnictva. Je to příběh pravdivý a právě tuto sobotu uplyne šedesát let od chvíle, kdy začal.

To, čeho se nepodařilo dosáhnout ani ministrovi obrany, zvládl malý chlapec: vyburcoval veřejné mínění a donutil armádu uznat chybu.

Spielbergův horor Čelisti spěje do finále. Osamělá trojice hrdinů čeká v noci uprostřed moře na rozhodující střet s hrůzným monstrem a krátí si čas vzpomínkami na zranění ze svých předchozích výprav. Nakonec v prapodivné soutěži o nejděsivější historku vítězí fanatický lovec žraloků Quint, který vypráví příběh z křižníku Indianapolis, na němž během války sloužil u amerického námořnictva. Je to příběh pravdivý a právě tuto sobotu uplyne šedesát let od chvíle, kdy začal.

Dny hrůzy

30. července 1945 krátce po půlnoci torpédovala jedna z posledních japonských ponorek těžký křižník USS Indianapolis při jeho rutinním přesunu přes Filipínské moře z ostrova Tinian do přístavu Tacloban na Leyte. Loď se po dvanácti minutách potopila a z dvanácti set mužů posádky se jich zachránily snad tři čtvrtiny. Přestože stačili vyslat několik volání o pomoc, nikdo na ně nereagoval, a dokonce si nikdo ani nevšiml, že křižník v určenou dobu nedorazil tam, kam měl. Pro přeživší část posádky Indianapolisu tak nastalo několik dní mučivého hladu, žízně, beznaděje a pomalého umírání. Ušetřeni byli jenom ti, které rychle roztrhalo hejno žraloků, jež se postupně shromáždilo na vítanou hostinu uprostřed odlehlé části Pacifiku.

Teprve čtyři dny po katastrofě si hlídkový protiponorkový letoun amerického…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].