Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

U šumavských lovců lebek

Fotografie: A zítra jdeme na kůrovce, pánové... Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: A zítra jdeme na kůrovce, pánové... Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Tímto víkendem se myslivcům v Česku na čas naposledy zakouřilo z kulovnic. Poslední leč ukončila honební sezónu a pro 140 tisíc mužů a žen v zelených kamizolách nastal čas bilance. Ani tentokrát se ale na oficiálním seznamu jejich trofejí neobjeví největší šelma brázdící české lesy – rys ostrovid. Ale měla by: letos zastřelili lovci nejméně dvě tato přísně chráněná zvířata. A právě myslivci velmi dobře vědí, ze kterých pušek padaly rány, které jenom za posledních pět let zabily zhruba 70 kusů této vzácné šelmy.

Jdou po mně, přepínám

Ještě před osmi lety to vypadalo slibně. Do českých lesů se podařilo znovu vrátit zvíře, které dlouhá léta patřilo k tradičnímu lesnímu inventáři. Rysům se začalo dařit a z původních sedmnácti se jejich počet vyhoupl na zhruba sto padesát. „Do přírody se vrátil přirozený predátor a populace zvěře se tak stává zdravější,“ popisuje vliv rysa zoolog z Agentury na ochranu přírody a krajiny Ondřej Wolf. „Nejenže reguluje stavy zvěře na hladinu, která bývala přirozená. S příchodem predátora se zvířata také vrací ke starým instinktům a jsou plašší. Pro myslivce je tak najednou mnohem obtížnější je ulovit.“ A právě to se ukázalo jako zásadní problém.

V období rozpuku rysí populace se v šumavském národním parku rozhodli, že budou šelmu v místních lesích monitorovat. Patnácti kusům přidělali na krk obojek s vysílačkou, aby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].