Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Fotografie: Petr Novák (s kufříkem) u soudu: „Stejně se nedá nic dělat.“ Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Petr Novák (s kufříkem) u soudu: „Stejně se nedá nic dělat.“ Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Loni v červnu se před lounským okresním soudem projednával precedentní případ: šéf odboru kultury ústeckého kraje Petr Novák se v něm trestně zodpovídal za to, že neudělal dost pro záchranu barokního zámečku. Případ skončil podmínečným trestem, zatím nepravomocným, pro výstrahu všem památkovým úředníkům. Zámeček v Dobříčanech u Žatce se ale dál hroutí – je na seznamu šesti set tuzemských nejvíce ohrožených památek.

Zámek koupila v roce 1992 od armády prostějovská firma Benitrans. Na jeho rekonstrukci si půjčila třicet milionů, do Dobříčan z nich však neputovala ani koruna (policie kvůli tomu prošetřuje firmu pro úvěrový podvod). Vlastník se o zámek nijak nestaral, proto se věc dostala na stůl Petru Novákovi, který byl vedoucím okresní památkové péče. Novák se omezil na úřední rutinu: formálně vyzval Benitrans, ať se zámkem něco udělá, dopis se mu však stejně vrátil nedoručený. Bezradná obec Dobříčany požádala ministerstvo kultury, ať jí raději dovolí památkově chráněný zámek zbourat, dřív než na někoho spadne. Když případ prozkoumal ministerský úředník Zbyněk Vejvoda, bývalý policista, navrhl vyšetřovatelům, ať kromě vlastníka stíhají i Petra Nováka – za zmaření úkolu veřejného činitele.

Úředník byl nejen stíhán, ale i odsouzen. Loni v létě dostal šest měsíců podmíněně a dvouletý zákaz činnost ve vedoucí funkci v oboru památkové péče. Jednatel firmy Benitrans Pavel Hájek má…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].