Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Boxer Foldyna jde do akce

Jedna z nejvýraznějších figur sociální demokracie na sebe znova upozornila předminulý týden – to když se bývalý námořník a boxer Jaroslav Foldyna (44) málem popral na krajské konferenci a pak se překvapivě vzdal pozice šéfa vlivné ústecké ČSSD.

Fotografie: Jiné eso nemají. Ale jedna vysoká to může změnit. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Jiné eso nemají. Ale jedna vysoká to může změnit. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Jedna z nejvýraznějších figur sociální demokracie na sebe znova upozornila předminulý týden – to když se bývalý námořník a boxer Jaroslav Foldyna (44) málem popral na krajské konferenci a pak se překvapivě vzdal pozice šéfa vlivné ústecké ČSSD. Ale ohlásil, že na jaře se vrátí; chce se totiž ucházet o místopředsednický post v Grossově reformním týmu. To je jasná zpráva. Muž, který svrhl Špidlův kabinet, definitivně přerostl škatulku oblastního „zemanovce“ a zamířil do státnických vod.

Jako buldok

„Je velký dříč, srdcař zapálený pro věc, řečník, který umí získat lidi, impulzivní, přímý, velmi ambiciózní,“ odříkává bez zaváhání Roman Houska. Ten Roman Houska, jemuž rozepře s Foldynou málem vynesla druhou veřejnou facku v dějinách ČSSD. „Bohužel neumí ovládat emoce. Někdy rychleji mluví, než myslí. A to není dobrá vlastnost pro politika,“ dodává Houska. Špatné sebeovládání Foldynovi vyčítají i další jeho odpůrci. Nechuť vzbuzuje i svou ochotou spolupracovat s komunisty, prosazováním těžkotonážních, k přírodě velmi nevlídných projektů (například jezy na Labi) a tím, že o ničivých dopadech své vize odmítá byť i jen uvažovat: „Na první místo řadím lidi, pak až Děti Země,“ opakuje rád jeden ze svých bonmotů.

Avšak co jsou pro kritiky nezvládnuté emoce, je pro příznivce upřímnost bez servítků. Co ekologové a milovníci přírody…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].