Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Zpráva z vlády: šetřit netřeba

Vyhnout se reformám, zalátat díry díky zvýšeným příjmům a dodržet alespoň minimální požadavky nutné pro přijetí eura. Tak vypadá návrh státního rozpočtu na příští rok.

Na první pohled není navržený obrys státního rozpočtu vůbec špatný. Výdaje – 906,6 miliard korun, jsou o dvě miliardy nižší než v letošním roce. Příjmy mírně stoupají, stát vybere o téměř šest miliard více než letos, a získá 830 miliard. Potěšitelné je, že ministerstvo financí navrhuje zvýšit výdaje na vědu a výzkum o deset procent, více by se mělo investovat do obnovy silnic. Nižší než letos bude i schodek státního rozpočtu.

Do rozpočtu ale nebyly zakalkulovány úspory navrhované ministrem financí Bohuslavem Sobotkou už na konci roku 2004. Sobotka tři čtvrtě roku prosazoval snížení mandatorních výdajů, tedy peněz, které se musí utratit ze zákona hlavně na sociální dávky. Místo toho, aby se tyto výdaje snížily nebo se alespoň omezil jejich nárůst, přinesl nakonec do vlády návrh, který počítá s jejich růstem v roce 2006 o šest procent. Například stát chce oproti původním návrhům nasypat více peněz do zdravotnictví zvýšením plateb za studenty a další nepracující. To znamená přes miliardu korun. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach zase žádá zhruba o další tři miliardy mimo plánovaný rozpočet na dávky v nezaměstnanosti a na péči o staré a postižené. Jako neprůchodný se ukázal i další Sobotkův návrh, který nosil od loňského podzimu do vlády, snížit plošně výdaje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].