Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách

Fotografie: Moravec dokázal získat skvělé informace. Foto Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Moravec dokázal získat skvělé informace. Foto Archiv • Autor: Respekt

Jestli by o někom z novodobých českých dějin stálo za to natočit dobrodružný film, tak o Františku Moravcovi. Vybudoval předválečnou tajnou službu, přinesl jako jeden z prvních informaci, že se nás chystá obsadit Hitler, bojoval proti nacismu i komunismu. V sobotu uplyne sto deset let od jeho narození.

Jeho paměti Špion, jemuž nevěřili vyvolávají v čtenáři atmosféru, která by se snad dala přirovnat k filmu Casablanca. Předválečné tiché napětí, zabalené do nervózních oblaků cigaretového kouře. Doba, kdy je zapotřebí se nenápadně proplétat mezi špiony, udavači a diplomaty. Ti poslední házejí klacky pod nohy dobré věci.

Skutečnost byla tvrdá. Moravec měl skvělé informace, ale události byly rychlejší než jeho zprávy pro vládu. Neustále šlo o život, řada agentů byla unesena do Německa. Navíc čeští politici mnohdy jeho informace nebrali vážně a to ani tu nejzásadnější, že 15. března nacisté obsadí Československo.

Moravcovy zpravodajské informace zajímaly snad všechny významné zahraniční vlády. Byl vlastně nepostradatelný. Britové poslali den před obsazením Československa pro něj a deset dalších agentů letadlo. Moravec poté pracoval v Londýně pro Benešovu exilovou vládu a dodával informace také britské tajné službě. S Benešem se stejně jako před Mnichovem začal brzy rozcházet. V roce 1938 odmítal kapitulaci, v exilu nechtěl spolupracovat s komunisty a zejména pak s Moskvou.

Přes…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].