Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Kdo se chce dobře orientovat ve filmovém umění, nemůže vynechat Letní filmovou školu v Uherském Hradišti. V době, kdy se ještě ve školách filmová výchova běžně neučí, je to jedinečný zdroj informací o tomto uměleckém žánru, skvělá přehlídka minulého i současného. Její čas přichází právě nyní mezi 22. a 31. červencem, již pojednatřicáté.

A řekněme to rovnou: program je výborný. Možná ne pro naprosté filmové specialisty vyhledávající poslední novinky, i když i ti si zde přijdou na své, ale hlavně pro obyčejné milovníky filmu. Je vidět, že přípravný tým festivalu si dal tentokrát při vybírání sto osmdesáti celovečerních filmů a dvou set filmů krátkometrážních opravdu záležet. Upozorněme na několik skutečně výjimečných titulů.

Organizátorům se podařil husarský kousek, když do programu zařadili irský snímek The Commitments (1991), který byl dublinskými médii minulý týden vyhlášen jako nejlepší irský film všech dob. Film je sarkastickou komedií z prostředí irské hudební scény, ale skvěle prý také představuje irskou dělnickou třídu. Do Hradiště přijedou snímek představit osobně jeho tvůrci. Ředitel dílny Jiří Králík doporučuje také maďarský film Joanna, jenž byl letos uveden v Cannes, Godardův snímek Notre musique z letošního roku (jako kontrapunkt bude promítnut jeho snímek Bláznivý Petříček ze šedesátých let), film Neila Younga Greendale a osobitě zfilmovanou operu U-Carmen e-Khayelitsha z Jihoafrické republiky. Silná káva…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].