Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Když Volkswagen uplácí

Korupční aféra dává nahlédnout dále než pouze k prostitutkám pro manažery: může úspěšně fungovat systém, který provazuje vedení firmy s odboráři?

Chceš korumpovat? Obrať se na úplatného úředníka státní správy či samosprávy. Tak to chodí leckde na světě, někde více, jinde méně: v korupčním systému vydělává onen úředník i „ten, kdo maže“, ale prodělávají daňoví poplatníci. Vrcholící korupční skandál ve společnosti Volkswagen, největší automobilce v Evropě, ukazuje ale jiný obrázek. Z hlediska právního purismu to vlastně korupce není, neboť se tu uplácelo v rámci jedné firmy a řeklo by se, že škodný nebyl vlastně nikdo. Jenže tahle aféra dokázala, alespoň v německém i světovém tisku, zpochybnit celý systém „spolurozhodování“ dělníků v německých podnicích a také účast německého státu v automobilce. Odboráři zde mají deset křesel z jednadvaceti v dozorčí radě a na dvou dalších sedí politici. Soukromí akcionáři jsou v menšině a díky zákonu ze šedesátých let nikdy žádný z nich nemůže získat dost hlasovacích práv na to, aby měl ve firmě rozhodující slovo. Management, který je omezován odboráři a státem, si zcela pochopitelně snaží koupit „zástupce dělníků“, ale zároveň jsou všichni ředitelé členy odborů a neexistuje jejich efektivní kontrola.

Z Prahy až k Bílému slonu

V pátek 8. července nabídl svou demisi personální šéf Volkswagenu a hlavní autor reformy německého pracovního trhu Peter…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].