Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Satan nosí podprsenku

Rebelující dívky z New Yorku a Vídně hrály poprvé v Praze a Slavonicích. Bylo to divoké.
Už vám někdo někdy nasypal na koncertě za kalhoty led? Jestli ne, tak si dejte pozor na newyorskou feministickou kapelu Le Tigre. Autor těchto řádků to zažil z ženské ruky na jejich představení koncem června v pražském klubu Strahov 007.

Fotografie: Gustav: Chraňte velryby a nevěřte v peníze! Foto Yamuko Digital Still Camera • Autor: Respekt
Fotografie: Gustav: Chraňte velryby a nevěřte v peníze! Foto Yamuko Digital Still Camera • Autor: Respekt

Rebelující dívky z New Yorku a Vídně hrály poprvé v Praze a Slavonicích. Bylo to divoké.

Už vám někdo někdy nasypal na koncertě za kalhoty led? Jestli ne, tak si dejte pozor na newyorskou feministickou kapelu Le Tigre. Autor těchto řádků to zažil z ženské ruky na jejich představení koncem června v pražském klubu Strahov 007. V mžiku pochopil, co znamená hnutí Riot Grrrl (Rebelující holka), jehož je kapela symbolem: především provokaci – humorný, někdy až brutální útok na mužskou část populace, kterou je potřeba probudit ze snu o panství nad civilizací.

Můžeš dělat cokoli

Malý studentský klub na Strahově praská ve švech a za chvíli připomíná prádelnu. Dostat se dopředu nejde. Chce-li člověk vidět alespoň něco, musí se postavit na židli úplně vzadu. Přes neuvěřitelnou natěsnanost jsou lidé k sobě ohleduplní. Nedlouho po deváté nastupují tři tygřice na maličké pódium plné krabiček, kláves, zesilovačů, samplerů a projektorů. Oblečené do jakýchsi „diskokostýmů“ se narovnají k mikrofonům a spustí svůj elektropunk. Rozjařené publikum si opravdu užívá písně z nové desky This Island, která je programově méně aktivistická než ta předchozí, ale o to více taneční. Skalní feministky se ale dočkají ostřejších skladeb z minulého alba Feminist Sweepstakes. „Deset krátkých let progresivní změny, padesát zkurvených let nadávek,“ bouří píseň F.Y.R. …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].