Často hledáte, jak…
Obálka vydání 27/2005
27/2005 • 3.–10. 7. 2005

2005/27

Editorial

Editorial

Erik Tabery

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

v tomto čísle bych vás rád upozornil zejména na
komentář spisovatelky Jarky Stuchlíkové, která měla to štěstí žít v několika zemích, jež vstupovaly do Unie před námi. Z jejích postřehů vyplývá, že dnešní evropské problémy nejsou ničím novým, a tudíž ani fatálním. Číslem také prostupuje téma Číny, která se každým dnem stává významnější a komplikovanější mocností. Dále stojí za přečtení článek (ne že by jiné za to nestály) o nástrahách, které čekají na zahraniční turisty a jejich peněženky v Praze, či text o blížícím se festivalu Colours of Ostrava, jenž uvítá hvězdy funku a world music. Přejeme krásné počasí, nespálená záda a inspirativní čtení.

Kultura

Venkov hraje první ligu

Josef Greš

Knížákovo bienále se povedlo

Martina Pachmanová

Pro vývoj a slávu Umění jsou spíše důležité malé, ale zato autentické počiny. Nikoli na Dokumentě v Kasselu nebo benátském bienále se vytváří podhoubí umělcovy slávy, ale v kavárnách, bytogaleriích a malých klubech lze zvětřit příští hodnoty a fluidum ovlivňující budoucnost umění. Muzea a velkogalerie jen konzervují vyvanulý odér, zatímco v dupárnách, v malých galeriích a hospodách to páchne po autenticitě. Tato slova by nezněla zvláštně, kdyby je ostravský umělec a kurátor Jiří Surůvka nenapsal v katalogu, který doprovází 2. ročník Mezinárodního bienále současného umění pořádaného Národní galerií v Praze. Provokativně nahozená myšlenka vybízí k úvaze, k čemu vlastně jsou podobné institucionalizované a drahé přehlídky dobré.

Kdo chytá v japonském žitě

Tereza Brdečková

Největší funky vašeho života

Jaroslav Pašmik

Právě proběhlé koncerty Live 8 nasadily začínající festivalové sezóně laťku pěkně vysoko. My z toho ovšem nemusíme mít mindrák. Už tento pátek propukne v Ostravě jedinečný hudební festival, který významné zahraniční konkurenci šlape na paty. Po tři večery budou tamní nově opravený hrad a přilehlé parky obléhat kromě místních kapel také hvězdy world music, nového afrického rapu nebo legendy amerického funku. Dramaturgové Colours of Ostrava se letos vytáhli: v nabitém programu figuruje pět laureátů prestižních cen britského rádia BBC.

Zahraničí

Svět kolem

Zbyněk Petráček

Ataka proti Romům i Židům

Robert Mikoláš

Ať žijí radikálové

Maciej Ruczaj

Výsledek G8 rozhodnou šerpové

Jiří Sobota

Popová přehlídka celebrit bojujících proti chudobě Live 8 skončila, drama však teprve vrcholí. Až začne ve středu ve Skotsku hovořit osm vůdců nejvyspělejších zemí světa sdružených pod hlavičkou G8 o chudobě a globálním oteplování, bude to jenom závěrečné dějství dlouhého maratonu. Už od pátku totiž sedí v Londýně osm „šerpů“, jak se v diplomatické hantýrce nazývají hlavní vyjednávači, a do úmoru procházejí texty plné závorek. Na stole leží návrhy společného komuniké a hranaté závorky označují části, na kterých se strany dosud nedohodly. Teprve šerpové rozhodnou, jak bude výsledek summitu G8 ladit s dobromyslným nadšením na koncertech.

Na hraně ústavy

Robert Schuster

Jak změnit nebo volbami potvrdit vládu během jejího mandátu? V Německu je to složité, jak ukázal minulý týden. V pátek vyslovil Spolkový sněm nedůvěru kancléři Gerhardu Schröderovi. Schröder, který hlasování sám inicioval, chce dosáhnout vypsání předčasných voleb a získat tak nový mandát pro své reformní plány. Německá ústava staví předčasnému ukončení funkčního období parlamentu do cesty řadu překážek a neumožňuje například, aby poslanci sami rozhodli o zkrácení funkčního období. Podle ústavy proto nyní musí uplynout třítýdenní lhůta, během níž se mohou poslanci teoreticky pokusit zvolit kancléřem někoho jiného. Pokud se to nepodaří, může spolkový prezident Horst Köhler parlament rozpustit a vypsat předčasné volby, které by se pak konaly 18. září.

Domov

Připomeňme si

Jaroslav Spurný

„Syn je z toho všeho trochu vyplašený a s nikým nechce mluvit,“ říká matka Stanislava Stěhuleho (17). To je ten spolujezdec v dvoučlenné posádce auta, po němž před šesti týdny střílel dnes už odvolaný šéf Telecomu Gabriel Berdár v domnění, že jde o násilníky, co mu chvíli před tím na dvoře jeho domu rozbili tyčí hlavu. Mluvit se příliš nechce ani řidiči auta Vladimíru Račkovi. „Obraťte se na našeho právníka,“ říká suše. Račkovi policie vrátila před deseti dny zabavené auto a železnou tyč, poté co zjistila, že na nich není žádná stopa, která by prokazovala jejich účast na útoku na Berdára. „Policie vylučuje, že by se na útoku podíleli,“ říká jejich advokát Michael Vích. Ale víc se o případu bavit nechce. A už vůbec ne o tom, jestli budou mladíci požadovat po Berdárovi omluvu, případně jinou satisfakci.

Kdo bude šéfovat policii

Jaroslav Spurný

Odklad smrti pro Českou televizi

Erik Tabery

Poslanci rozhodli, že veřejnoprávní televize získá v příštích letech více peněz od daňových poplatníků: v následujícím roce se koncesionářský poplatek zvýší z pětasedmdesáti korun na sto, o rok později na sto dvacet a další rok na konečných sto třicet pět korun. Po osmi letech se tak konečně zvýší příspěvek na veřejnoprávní službu, který už zdaleka nepokrýval ani inflaci. Spolu se zvyšováním má ovšem podle představ poslanců souběžně klesat podíl reklamy na veřejnoprávní televizi, takže v roce 2008 zmizí tento výdělek z příjmů ČT úplně. To by ještě nemusela být tak dramatická tragédie, pokud by sněmovna spolu s tím schválila návrh unionistické poslankyně Táni Fischerové, aby se zvýšený poplatek do budoucna dál automaticky navyšoval o inflaci. Tím by se televize dostala z moci politiků. Jenže tento návrh většina složená z poslanců ODS, ČSSD a KDU-ČSL zamítla. Co to znamená?

Prázdniny ano, konec Schkoly ne

Jan Kovalík

Byl v Číně. No a co?

Jiří Sobota

Nástrahy turistického léta

Silvie Lauder

Českou sociální demokracii nedobrovolně opustil muž, který jí často v průběhu třinácti let, kdy byl jejím členem, příliš dobrou reklamu nedělal. Stalo se to minulý čtvrtek po boji znesvářených skupin v mostecké okresní organizaci. Tím vyděděncem je člen Levicové frakce Josef Hojdar.