Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Zaplaťte rodičům penzi

Reformovat penzijní systém a zároveň jeho prostřednictvím podpořit rodiny s dětmi. To chtějí lidovci a o podobném návrhu se nyní diskutuje i v ODS.

Průběžné penzijní systémy se v celé Evropě dostávají do krize. Klesá počet lidí v produktivním věku, kteří je prostřednictvím svých daní financují, a zároveň roste počet důchodců. To je způsobeno nejen prodloužením délky života, ale především snižujícím se počtem dětí, budoucích přispěvatelů do důchodového systému přitom ubývá. Není proto divu, že se i v Čechách objevila myšlenka, že by penze měly nějakým způsobem podpořit početnější rodiny. Otázkou ovšem je, jakým způsobem účinně a přitom jednoduše provázat penzijní systém s podporou porodnosti.

Kde Mussolini neuspěl

Existují dva základní způsoby. Nejznámější z nich je v České republice spojen se jménem ekonoma Jiřího Rusnoka a jeho kolegy ze společnosti ING Jamese Hyzla. Jeho určitou modifikaci navrhuje KDU-ČSL. Zjednodušeně řečeno jde o to, že rodiče dětí by v rámci tohoto návrhu odváděli nižší důchodové daně (v české terminologii sociální pojištění) ve srovnání se svobodnými a bezdětnými.

Tento návrh vypadá logicky: rodina s dětmi, základ státu, bude odměněna, zatímco svobodní sobci budou po zásluze potrestáni. Věc má ovšem háček. Co se stane, když svobodné znevýhodníme ve formě vyššího daňového zatížení mezd? Odpověď A: Budou se hrnout do ženění, vdávání a plození, aby získali kýženou daňovou výhodu – porodnost vzroste…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].