Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Výsledek G8 rozhodnou šerpové

Popová přehlídka celebrit bojujících proti chudobě Live 8 skončila, drama však teprve vrcholí. Až začne ve středu ve Skotsku hovořit osm vůdců nejvyspělejších zemí světa sdružených pod hlavičkou G8 o chudobě a globálním oteplování, bude to jenom závěrečné dějství dlouhého maratonu. Už od pátku totiž sedí v Londýně osm „šerpů“, jak se v diplomatické hantýrce nazývají hlavní vyjednávači, a do úmoru procházejí texty plné závorek. Na stole leží návrhy společného komuniké a hranaté závorky označují části, na kterých se strany dosud nedohodly. Teprve šerpové rozhodnou, jak bude výsledek summitu G8 ladit s dobromyslným nadšením na koncertech.

Oddlužení je tou jednodušší částí projektu záchrany Afriky – teď je třeba sehnat miliardy na přímou pomoc.

Popová přehlídka celebrit bojujících proti chudobě Live 8 skončila, drama však teprve vrcholí. Až začne ve středu ve Skotsku hovořit osm vůdců nejvyspělejších zemí světa sdružených pod hlavičkou G8 o chudobě a globálním oteplování, bude to jenom závěrečné dějství dlouhého maratonu. Už od pátku totiž sedí v Londýně osm „šerpů“, jak se v diplomatické hantýrce nazývají hlavní vyjednávači, a do úmoru procházejí texty plné závorek. Na stole leží návrhy společného komuniké a hranaté závorky označují části, na kterých se strany dosud nedohodly. Teprve šerpové rozhodnou, jak bude výsledek summitu G8 ladit s dobromyslným nadšením na koncertech.

Rozdej a neobchoduj

Schůzky G8 se konávají v ústraní, za zavřenými dveřmi a za všeobecného podezírání. Letos je ale všechno jinak. Setkání předsedají Britové a ti za dvě hlavní témata zvolili globální problémy, které už léta rezonují s pocity běžných lidí planety. V blahobytném hotelu Gleneagles, kde uprostřed skotské vysočiny obvykle tráví čas golfisté, se bude hovořit o extrémní chudobě a změně podnebí. A letos půjde o konkrétní peníze.

Tradici schůzek založili za ropné krize před třiceti lety Francouzi, původní sedmičlenná skupina (Francie, Německo, Itálie, Japonsko, Kanada, USA a Británie) se v 90. letech rozrostla ještě o Rusko. V čele G8 se vždy po roce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].