Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Jen počkej, zbohatlíku

Okázalostí a nevkusem proslulí „Noví Rusové“ jsou na ústupu. Budoucnost patří nové generaci úspěšných. Na scénu nastupuje Euroremont.

Za synonymum úspěchu platili v Moskvě ještě docela nedávno pouze „Noví Rusové“. Zbohatlíci, kteří na počátku 90. let využili nepřehledné situace a během divoké privatizace si prakticky přes noc dokázali obstarat miliardové majetky či vlivné posty. A kteří jsou kromě extrémně tučných kont pověstní také rozmařilostí a takřka tragickým nedostatkem vkusu. Časy se ale mění a o slovo se pomalu začíná hlásit druhá – v mnoha ohledech podstatně odlišná – generace úspěšných Rusů. Jaká je a jaké hodnoty vyznává?

Euroremont

Rubljovsko-Uspenské šose je silnice s nejlepším asfaltem v Moskvě. Dvakrát denně je uzavřená. To když Vladimir Putin jede ráno do práce a večer se vrací. První muž Ruska však zdaleka není jediným prominentním uživatelem třicet kilometrů dlouhé a pečlivě střežené luxusní cesty. Oblast na západě ruské metropole si oblíbili bohatí a mocní. Honosná (a zpravidla kýčovitá) sídla si tu vybudovali například Boris Jelcin, moskevský starosta Jurij Lužkov či nacionalista Vladimir Žirinovskij. A ještě nedávno zde bydlel vedle dalších podnikatelů i dnes nejznámější ruský vězeň Michail Chodorkovskij.

Areál je ostatně na významné osoby zvyklý. Už před výstřelem z Aurory tu bydleli carští dvořané, za komunismu zase tehdejší věrchuška. Teď tu bydlí …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].